Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Všeobecná zdravotná poisťovňa je ochotná uhradiť liek pre Améliu, ktorá má spinálnu svalovú atrofiu
Zdielať na

Všeobecná zdravotná poisťovňa je ochotná uhradiť liek pre Améliu, ktorá má spinálnu svalovú atrofiu

Riško čaká na podanie lieku v Budapešti

BRATISLAVA / Všeobecná zdravotná poisťovňa sa dohodla s výrobcom Zolgensmy na spôsobe úhrady lieku. Na liek momentálne čaká malá poistenka VšZP, ktorá má spinálnu svalovú atrofiu.

 V piatok o tom informovala Slávka Gáborová z referátu komunikácie VšZP. Štátna poisťovňa je ochotná liek uhradiť, či už v prípade podania na Slovensku alebo v zahraničí, ak pôjde o vopred schválenú liečbu v cudzine. Poisťovňa však musí v oboch prípadoch postupovať v súlade s platnými legislatívnymi pravidlami. Podľa nich je nevyhnutnou podmienkou úhrady odôvodnená žiadosť ošetrujúceho lekára.

Pre Améliu existuje ešte možnosť zaradenia do pacientskeho programu, ktorý sa nesprávne nazýva "lotéria". Existuje šanca, že v takomto prípade liečbu uhradí výrobca. Amélia už bola do pacientskeho programu prihlásená. Táto možnosť je podľa VšZP výhodnejšia z hľadiska verejných financií. "Máme za to, že sme nateraz urobili maximum, aby sme boli súčinní pri poskytnutí liečby našej poistenke. Sme pripravení spolupracovať so všetkými zainteresovanými a aj naďalej zostávame v komunikácii s rodinou Amélie," zhodnotila súčasný postoj VšZP jej generálna riaditeľka Ľubica Hlinková.

"Chceme postupovať promptne a byť zodpovedne pripravení na možnosť úhrady lieku, keďže u malej Amélie čas zohráva dôležitú úlohu. Rozhodli sme preto konať hneď po zverejnení informácie, že použitie neregistrovaného lieku je na Slovensku povolené,“ uviedla po stretnutí s výrobcom lieku generálna riaditeľka VšZP. Dodala, že tento prístup poisťovňa zvolila napriek tomu, že zatiaľ od ošetrujúceho lekára nedostala žiadosť o úhradu lieku. Podľa informácií VšZP, ošetrujúci lekár na základe dohody s rodičmi dieťaťa inicioval konzultáciu možnosti použitia lieku so zahraničnými pracoviskami, ktoré už majú skúsenosť s touto liečbou. Medzitým prebiehajú laboratórne vyšetrenia, či zdravotný stav dieťaťa nevylučuje podanie lieku.

Na liečbu Zolgensmou čakajú na Slovensku momentálne štyri deti. Na liečbu jedného z nich, Riška, jeho rodičia už peniaze vyzbierali. Momentálne čaká na podanie lieku v Budapešti. Premiér Peter Pellegrini podpísal povolenie použiť neregistrovaný liek na liečbu spinálnej svalovej atrofie začiatkom marca. Dovtedy ani jedno dieťa nemalo povolenie na použitie tohto lieku, nakoľko liek nie je schválený Európskou liekovou agentúrou. V povolení je podľa Pellegriniho napísaná aj možnosť, že sa rodičia môžu obrátiť na zdravotnú poisťovňu so žiadosťou o preplatenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy