Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skolaboval po zásahu NAKA počas zatýkania sudcov. Pre Kočnera sudcom odovzdával úplatky
Zdielať na

Skolaboval po zásahu NAKA počas zatýkania sudcov. Pre Kočnera sudcom odovzdával úplatky

BRATISLAVA / Obvinenie na trinástich sudcov a päť ďalších osôb pozatýkaných vyšetrovateľmi tímu HMLA, je rozsiahlo rozpísané na 120 stranách uznesenia o vznesení obvinenia, ktoré má TV JOJ k dispozícii. Vyšetrovateľ v prvých bodoch opisuje ako Marian Kočner ovládol cez peniaze okresného sudcu Vladimíra Sklenku.

Prvý príbeh sa týka stretnutia Vladimíra Sklenku s Kočnerom v bratislavskom hoteli West v roku 2016. Sudca Sklenka si pri Kočnerovi prišiel na svojich prvých 15 tisíc eur za ovplyvňovanie súdnych rozhodnutí. Bolo leto a Kočner zavolal Sklenku na stretnutie do hotela. 

Sklenka prišiel, objednal si nápoje, od smädu vypil chladenú minerálku. Kočner začal rozhovor a nenápadne mu posunul papierik. Na ňom boli spísané štyri súdne spory. Tri sa týkali sporov Tatrabanky, ktoré Sklenka nemal pridelené ako zákonný sudca. V dvoch z nich ale mohol zabezepčiť bežné procesné zmeny, ktoré Kočnerovmu záujmu vyhovovali. V tej tretej sa mal Sklenka pokúsiť ovplyvniť zákonného sudcu. Už vtedy Sklenka Kočnerovi povedal, že ten sudca sa ovplyvniť nedá. Aj tak bol Kočner spokojný a zakrátko už posielal ku Sklenkovi poslíčka s obálkou plnou peňazí.

noviny.sk

Mojžiš doniesol tisícky pre Sklenku

Už vo štvrtok pri zatýkaní trinástich bratislavských sudcov špeciálny vyšetrovací tím HMLA zadržal aj advokátku Evu Timár Myjavcovú a Ladislava Mojžiša. Toho vyšetrovateľ obvinil z prečinu podplácania, advokátku zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. 

A tu sú dôvody.

Štvrtá vec, ktorú Kočner pri letnom stretnutí Sklenkovi posunul napísanú na papieri, bola incidenčná žaloba, ktorou istý pán Horváth žaloval I&R Konkurzy a reštrukturalizácie, k.s. ako správca úpadcu Dixia Sollaris. Horváth sa domáhal popretej pohľadávky v hodnote 700 tisíc eur. Kočnerovi záležalo, aby v tomto spore sudca Sklenka čím skôr vytýčil termín konania a rozhodol v jeho prospech. Sudca súhlasil. Netrvalo to dlho a keď nastala vhodná situácia, Sklenka splnil, čo Kočner chcel. Vytýčil termín, prebehlo konanie a Horváthovi priklepol neuznanú pohľadávku.

​Rozsudok sudcovi napísala Kočnerova advokátka 

Sklenka sa, pri Kočnerom riadeným súdnom konaní, s písaním rozsudku nemusel trápiť. Horvátha, ktorý sa domáhal priznania pohľadávky 700 tisíc eur zastupovala advokátka Timár Myjavcová, ktorá sudcovi napísala presne taký rozsudok, aký potrebovali. Napísaný rozsudok "v mene Slovenskej republiky" stiahla Kočnerovi na USB kľúč a ten ho pred vyhlásením rozsudku odovzdal Sklenkovi. A Sklenka pred žalobcom Horváthom a žalovnou stranou rozsudok vyhlásil ako rozsudok Okresného súdu. Za tento rozsudok si Sklenka zarobil 10 tisíc eur. 

Za procesné zmeny v troch súdnych konaniach si podpredsedsa OS BA I sudca Sklenka zarobil u Kočnera päť tisíc eur. Ten mu ich odovzdal cez prostredníka Ladislava Mojžiša opäť na stretnutí v hoteli West. Kočner poslal peniaze tak, ako to zvykol robiť celé roky. Vložené do obálky po päťstovkách.

Za uznanie státisicovej pohľadávky, ale Sklenka nechcel mať desaťtisícovú odmenu vyplatenú okamžite. Tieto peniaze si sudca odložil u Kočnera s tým, že si ich postupne vyčerpá, čo aj urobil.

Podľa vyšetovateľa sa k rovnakej sume, 15 000 eur, dostal Sklenka v tom istom období ešte raz no a potom mal prísť poriadny balík. 

100 000 eur za zápis do obchodného registra 

Už v decembri 2016 žiadal Kočner Sklenku, aby ako podpredseda OS BA I zabezpečil cez vyššiu súdnu úradníčku prednostné vykonanie zápisov do obchodného registra OS BA I v súvislosti so spolčnosťou Technopol Servis a.s. Konkrétne chcel zmenu sídla spoločnosti a zmenu predsedu predstavenstva. Okrem toho aj zápis zmeny počtu menovitej hodnoty akcií. Sklenka požiadavku splnil a odmenu 100 tisíc eur si opäť nechal odloženú u kamaráta Kočnera. Takto si začal plniť sudca Sklenka u Kočnera svoj "depozit" a nebol jediným.

Ladislav Mojžiš musel po zatknutí do nemocnice 

Podľa zistení TV JOJ už ráno po zaistení aj Kočnerovho prostredníka a nosiča úplatkov Ladislava Mojžiša museli z NAKA vyšetrovstelia odviesť do Národného ústavu srdcových chorôb. Pacientovi prišlo náhle nevoľno a musel byť odborne ošetrený. Pri vyšetrení bol pri ňom stále dozor Národnej kriminálnej agentúry. Hovorkyňa NÚSCH Soňa Valášiková pre TV JOJ uviedla: "NÚSCH nie je oprávnený poskytovať informácie o svojich pacientoch." 

Toto sú príbehy z policajného obvinenia sudcov, pre ktoré vyšetrovací tím HMLA dňa 11.3.2020 spustil akciu s názvom Búrka na podozrivých Kočnerových sudcov. Je dôležité spomenúť, že pre obvinené osoby uvdené v texte až d právoplatného rozhodnutia súdov platí prezumpcia neviny.  

Najčítanejšie správy