Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Daniel je hrozbou pre vodičov
Zdielať na

Daniel je hrozbou pre vodičov

STUPAVA / V okolí mesta Stupava žije veľa danielej zveri - bežne tam vidno pásť početné stáda. Na ceste medzi Lozornom a Stupavou policajti registrujú viac ako 20 zrážok áut so zvieratami. Poľovníci tvrdia, že robia čo môžu a počty odstrelov z roka na rok zvyšujú.

Poľovníci vravia, že v blízkosti Stupavy je premnožená daniela zver. Podľa hovorkyne za poľovnícku sezónu 2019 – 2020 v okrese Malacky okrem vojenských lesov poľovné združenia ulovili takmer 900 kusov danielej zveri.

"Príslušný okresný úrad tento počet navýšil ku dnešnému dňu o 300 kusov," hovorí Petra Friese, hovorkyňa ministerstva vnútra.

Ivan Schlosser je dlhoročný poľovník. Hovorí, že napriek tomu, že poľujú, stavy tejto zveri enormne stúpajú: "Daniela zver sa množí v enormnom množstve je to vidno aj na úlovkoch . V roku 2007 230 kusov, 2011 okolo 600 a minulý rok 1400 kusov."

Na úseku cesty medzi Stupavou a Lozornom v dĺžke vyše troch kilometrov pravidelne dochádza k dopravným nehodám príčinou ktorých je lesná zver. Ľudia hovoria, že jazdiť po takýchto cestách je veľmi nebezpečné. Zver je nevyspytateľná.

Napriek tomu, že diaľnica je oplotená pletivom v januári došlo tom úseku ku dvom kolíziám so zverou.

"Na štátnej ceste 1/2 v okrese Malacky je za obdobie mesiaca január tohto roku zaznamenaných celkovo 21 škodových udalosti stretom so zverou," povedal Michal Szeiff, hovorca KR PZ Bratislava.

Niektorí vodiči hovoria, že v takýchto úsekoch je veľmi málo varovných dopravných značiek.

Zver niekedy tragicky končí aj pri snahe prejsť cez koľajnice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy