Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Politickí lídri v Bruseli rokovali o bilióne eur. Summit sa odkladá, návrhy Európskej únie nepresvedčili
Zdielať na

Politickí lídri v Bruseli rokovali o bilióne eur. Summit sa odkladá, návrhy Európskej únie nepresvedčili

BRUSEL / Bilión eur - presne o takejto astronomickej sume sa už druhý deň rokuje v Bruseli. Spoločný európsky rozpočet sa však neschvaľuje jednoducho, a preto sa ním hlavy štátov a premiéri krajín budú musieť zaoberať pravdepodobne aj na ďalšom špeciálnom summite.

Všetci musíme pristúpiť na kompromis. V tomto duchu vítal svojich kolegov predseda Európskej rady Charles Michel v Bruseli. Bilaterálne rokovania s lídrami európskej 27-mičky trvali takmer do rána. Slovenská delegácia pricestovala do Bruselu až okolo druhej nadránom. "Samozrejme dúfam, že dosiahneme dohodu, tá je však momentálne v nedohľadne. Pokiaľ sa chceme dohodnúť, všetci musíme byť flexibilnejší," vyjadrila sa fínska premiérka Sanna Marinová.

Zatiaľ nevznikla dohoda ani na celkovej výške rozpočtu pre roky 2021 - 2027. Európsky parlament napríklad žiada až o 300 miliárd eur vyšší rozpočet než aký je v ponuke predsedu rady. V ťažkých rokovaniach o budúcom rozpočte sa objavujú viaceré názorové prúdy. Kým zástancovia striedmosti chcú zastropovať rozpočet, takzvaní priatelia ambicióznej Európy by chceli štedrejší rozpočet a predovšetkým väčšiu flexibilitu pri využívaní peňazí.

Bohatšie krajiny - ako sú Nemecko, Švajčiarsko, Holandsko, Švédsko či Dánsko, ktoré si chcú zachovať takzvané úľavy - vzhľadom na to, že do rozpočtu prispievajú v najväčšej miere. Na tak skorú dohodu to v Bruseli podľa všetkého nevyzerá, a tak je možné, že sa o rozpočte bude rozhodovať až na ďalšom summite, pravdepodobne v marci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy