Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači: Vnímame to každý deň, každú noc
Zdielať na

Rodičia Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vo Veľkej Mači: Vnímame to každý deň, každú noc

VEĽKÁ MAČA / Dnes uplynuli dva roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ich najbližší dopoludnia zamierili aj k domu, kde mladý pár vo Veľkej Mači býval. Chceli si zaspomínať a podeliť sa o bolesť, ktorá doteraz neutíchla. A to s každým, kto na Brezovú ulicu prišiel. Ich jedinou prosbou bolo, aby dnešná spomienka bola bez účasti politikov.

Tak ako pred rokom aj v piatok vo Veľkej Mači fúkal studený vietor sprevádzaný dažďom. A tak ako pred rokom mohli tí najbližší pohladiť svoje deti už len na obrázku. "Vnímať vnímame to, až príliš. Každý deň, každú noc," uviedla mama Martiny Kušnírovej, Zlatica Kušnírová. "Ťažko sa vyjadriť, ešte so mnou lomcuje dojatie," hovorí Jozef Kuciak, otec Jána. 

Od domu, kde mali novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová bývať sa ich rodičia po chvíľke spomienok vydali do kostola. Rešpektujúc ich želanie, aby pri omši za ich zavraždené deti neboli rušení médiami, sa televízia JOJ bohoslužby nezúčastnila. "Prosíme pána Boha o silu a zároveň ďakujeme všetkým, ktorí sú tu s nami aj dnes aj okolo," hovorí Zlatica Kušnírová. 

Pri rodine sa pred kostolom pristavili známi i neznámi z obce, v ktorej ktorá sa pred dvomi rokmi po tragédii mladého páru život úplne zmenil. "Zmenilo to aj Veľkú Maču. Ľudia sú všímavejší odvtedy. Keď sa toto stalo, tak odvtedy upozorňujú na cudzie osoby, cudzie autá. Všetko je podozrivejšie," hovorí starosta Veľkej Mače Štefan Lancz.

Tak ako ľudia z Veľkej Mače, aj rodičia Jána a Martiny tvrdia, že všetko sa zmenilo. Zostal iba smútok a nádej. "Za tie dva roky sa naše životy zmenili úplne. Dostali sme sa tam, kde sme nikdy nechceli byť.Tu z tohto miesta sľubujem, že ich odkaz budem niesť a ich odkaz bude stále s nami. Kým sa to tu všetko nezmení, ticho nezostaneme," dodal Jozef Kuciak. 

Tieto slová nám zopakoval aj Matthew, syn zavraždenej maltskej novinárky Daphne Galizia, ktorým svoju prvú návštevu vo Veľkej Mači intenzívne prežíval. "Je to pre mňa príliš osobné. Cítim hnev pre to ako zomreli Ján a Martina, ako zomrela moja mama. Ich prípady sú veľmi podobné. Ak by vlády a zodpovedné orgány riešili korupciu, toto sa nemuselo stať," uviedol Matthew.

"Raz prenesiem ťa cez prah dverí celú v bielom. A už nás nik nerozdelí, ani dušu ba ani telo. Tak málo k žitiu stačí. Ty a ja v domčeku vo Veľkej Mači," zaspieval herec Jaroslav Mottl. Skladba, ktorá v deň 2. výročia zaznela prvýkrát, rozplakala všetkých a sám autor hneď v jej úvode skonštatoval. "Táto pieseň sa volá Jankov sen. A kiežby nikdy nebola vznikla," dodal Mottl. 

Neznámy umelec Zlatici Kušnírovej na ulici vo Veľkej Mači venoval obraz jej dcéry Martiny a Jána. Oslovil ju pred dvomi dňami prostredníctvom sociálnej siete a prisľúbil rovnaký aj pre rodinu Kuciakovu. A aj keď jej na chvíľu vyčaril úsmev na tvári, iný pocit bol oveľa silnejší. "Len by som chcela na záver povedať Jankove slová. Neďakuj ale pamätaj," dodala Zlatica Kušnírová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy