Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Koalícia chce zrušiť diaľničné známky. Čo by to podľa analytika prinieslo
Zdielať na

Koalícia chce zrušiť diaľničné známky. Čo by to podľa analytika prinieslo

BRATISLAVA / Andrej Danko v utorok z ničoho nič vyhlásil, že od roku 2021 treba zrušiť diaľničné známky. Už mu to stihla odobriť vláda a budúci týždeň sa tým narýchlo bude zaoberať parlament. Proti je opozícia, odborníci, diaľničiari a aj minister dopravy.

Najdrahšia, ročná známka stojí 50 eur. Niektorí ľudia sa možno v prvom momente potešili, že ušetria v prepočte necelých 14 centov na deň. Má to však aj svoju druhú stránku. 

"Ja sa odmietam pred ľuďmi hanbiť, že naše cesty sú ako keby v stredoveku," uviedol predseda parlamentu Andrej Danko. Nápad je od začiatku pod paľbou kritiky. Odmietajú ho aj Únia dopravcov či Národná diaľničná spoločnosť, ktorá mala z predaja známok v minulom roku takmer 80 miliónov eur.

"NDS bez príjmov z predaja známok nie je schopná zabezpečiť prevádzku a údržbu diaľnic, ani investície do nich a splácanie úverov," uviedli v stanovisku. 

Kým Andrej Danko je právnik, Ľubomír Palčák sa celý svoj profesný život zaoberá problematikou dopravy. Podľa neho je to zlý, nelogický a škodlivý nápad. "Ak to nezaplatia vodiči, zaplatíme to všetci, zaplatia to aj tí dôchodcovia, ktorí vôbec autá nepoužívajú. Je to veľmi zlé rozhodnutie," myslí si Palčák. 

Odborník upozorňuje aj na to, že zahraniční motoristi vlani zaplatili až polovicu celkovej sumy za známky. Ak by Dankov nápad prešiel, naši šoféri by v zahraničí platili, avšak cudzie autá by u nás jazdili po autodtráhach zadarmo. "Zahraničné autá prejdú cez naše územie, urobia nám tu negatívu ekologickú stopu, zničia nám cesty a nezaplatia ani euro," upozorňuje Palčák. 

"Nevidím dôvod, aby Slováci zo svojich daní platili za údržbu diaľnic pre ľudí, ktorí u nás žiadne dane neplatia," tvrdí poslankyňa Veronika Remišová. Za normálnych okolností zákony týkajúce sa dopravy predkladá minister dopravy. Árpád Érsek však s týmto nápadom nechce mať nič spoločné, na rokovanie vlády neprišiel, takže materiál predložil premiér.

"Smer vyhovie požiadavke SNS a podporí takýto legislatívny návrh z dielne SNS," vyjadril sa Peter Pellegrini. "Čo teraz robí na poslednú chvíľu Smer aj spolu s jeho súputníkmi je na úrovni, že by im naozaj mali zobrať občianske preukazy," myslí si predseda KDH Alojz Hlina. 

Ak aj SNS, Smer plus niekto ďalší odhlasujú zrušenie diaľničných známok, nemusí z toho byť nič. Prezidentka totiž zákon nemusí podpísať, čoskoro budú voľby a nový parlament si už bude žiť vlastným životom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy