Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Študentov medicíny čakajú výrazné zmeny. Lekárska obec to vníma ako krok späť
Zdielať na

Študentov medicíny čakajú výrazné zmeny. Lekárska obec to vníma ako krok späť

BRATISLAVA / Skrátenie dĺžky štúdia psychiatrie o jeden rok má urýchliť nástup lekárov do praxe. Rozhodlo o tom Ministerstvo zdravotníctva. Pre septembrových medikov to znamená, že po ukončení 6-ročnej základnej medicíny ich čakajú štyri roky špecializovaného štúdia. A študentov medicíny čakajú aj iné zmeny.

Nízke počty psychiatrov a detských psychiatrov núti ministerstvo zdravotníctva konať. "Skrátili sme štúdium psychiatrie lebo očakávame skorší príchod nových do praxe. Je to jedno z ďalších opatrení, ktorým musíme riešiť nedostatok lekárov," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Lekárska obec to vníma ako krok späť. Dlhé roky bolo štúdium medicíny u nás rozdelené na 6 rokov základného štúdia medicíny a následne tri roky špecializačného štúdia. Po prispôsobení sa európskej norme sa špecializované štúdium predĺžilo z troch na päť rokov a teraz opäť zmena - ani tri, ani päť, ale štyri roky.

"Určite to nie je v poriadku. Urýchľovanie vzdelania to nie je proces, ktorý by mal niečo napraviť. Realita je už taká, máme niekoľko násobne menej špecialistov na 10 tisíc obyvateľov - ako napríklad v Rakúsku," povedal prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andrej Janco.

Zmeny sa dotknú aj alergológov, imunológov a infektológov. Dĺžka štúdia zostáva bez zmeny, 6 rokov základné štúdium medicíny a päť rokov špecializačné štúdium. "Bol problém s tým, že nemali sme pediatrov, špecialistov, infektológov. Mimo Bratislavy a Košíc majú infekčné oddelenia, ktoré nie sú diferencované, majú spolu deti aj dospelých. Preto sme zvolili alternatívu, aby sa detský postavil aj k dospelému a naopak  - dospelý infektológ sa postaral o detského," skonštatovala prodekanka pre pregraduálne štúdium SZU Bratislava Katarína Holečková.

Róbert Fico predstavil plán, ako zabrániť úbytku lekárov. Svoj nápad povýšil na jednu z troch priorít po voľbách. Narazil však na odpor -  a to zo strany medikov, aj lekárskej obce. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy