Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Premiér Pellegrini zvolá krízový štáb pre šíriaci sa koronavírus. Prvý prípad mali zaznamenať aj vo Viedni
Zdielať na

Premiér Pellegrini zvolá krízový štáb pre šíriaci sa koronavírus. Prvý prípad mali zaznamenať aj vo Viedni

BRATISLAVA / Pre alarmujúcu situáciu okolo koronavírusu zvolal premiér Peter Pellegrini na pondelok ráno zasadnutie krízového štábu na ministerstve zdravotníctva. Na stretnutí sa premiér bude informovať aká je aktuálna situácia v Európe a ako je Slovensko pripravené reagovať a chrániť nás pred nákazou. Vírus sa totiž nebezpečne blíži aj k Slovensku. Prvý prípad mali zaznamenať aj na letisku vo Viedni.

V Číne ďalej stúpa počet smrtiacich prípadov nového korona vírusu. Doteraz zomrelo 56 ľudí a nakazených je viac ako dvetisíc. Medzi nimi aj český občan, ktorý leží vo vietnamskej nemocnici.

Predseda vlády zvolal krízový štáb z dôvodu aktuálnej situácie Koronavírusu. Rokovanie by malo začať v pondelok, 27. januára, o pol desiatej ráno. Premiér Pellegrini sa bude informovať o tom, ako je Slovensko pripravené na prípadné prepuknutie vírusu u nás. 

Prvým možným prípadom sa zaoberá aj Rakúsko

Prvý podozrivý prípad infekcie vírusom koróny mali zaznamenať aj vo Viedni, informoval o tom spravodajský web ORF.   Zaznamenať ho mali u jednej z letušiek, ktorá bola pred niekoľkými dňami v meste Wu- Chan. Polícia ani úrady zatiaľ prítomnosť nákazy nepotvrdili, no ani nevyvrátili. Žena sa v súčasnosti nachádza na izolačnom oddelení Nemocnice Kaiser Franz Josef (KFJ). Výsledky testov by mali byť známe do 48 hodín. 

Prípad preverovali aj v Bratislave

"Ministerstvo zdravotníctva SR spolu s Úradom verejného zdravotníctva situáciu veľmi pedantne monitoruje. Na Slovensku  Koronavirus k dnešnému dňu nebol potvrdený. Rezort však robí všetky preventívne opatrenia s cieľom maximálnej ochrany obyvateľstva. Rezort ma situáciu pod kontrolou a aj s cieľom nešíriť paniku bude zajtra o téme komplexne spolu s odborníkmi informovať," vyjadrila sa pre TV JOJ Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu zdravotníctva. 

Počet obetí nového koronavírusu, ktorý vypukol v Číne, prekročil 50 a s príchodom lunárneho nového roka zostáva uzavretých viacero miest s asi 36 miliónmi obyvateľov. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom podľa čínskej Národnej zdravotnej komisie stúpol na 1287pričom 237 pacientov je vo vážnom stave. Nakazených hlásia z 29 čínskych provincií. Provincia Chu-pej je epicentrom nákazy. ​Vírus hlásia aj z Hongkongu či Macaa. Dostal sa aj do USA, Japonska, Thajska, Južnej Kórey, Taiwanu, Singapuru, Vietnamu, Nepálu, Malajzie a Austrálie. V piatok tiež potvrdili prvé prípady v Európe, keď o troch nakazených informovalo francúzske ministerstvo zdravotníctva.

 V stredočínskom meste Wu-chan, odkiaľ sa začal šíriť nový koronavírus, budujú nemocnicu zameranú na liečbu pacientov, ktorí sa ním nakazili. Tá by mala byť hotová v rekordne rýchlom čase, a to už začiatkom februára 2020.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy