Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pojednávanie v kauze prípravy vraždy Volzovej. Svedkovia potvrdili, že sa Rusko stretol s Černákom
Zdielať na

Pojednávanie v kauze prípravy vraždy Volzovej. Svedkovia potvrdili, že sa Rusko stretol s Černákom

BRATISLAVA / V piatok v Ústave na výkon väzby začalo hlavné pojednávanie s obžalovanými Róbertom Lališom, Milošom Kaštanom, Mikulášom Černákom a Pavlom Ruskom v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

​Okresný súd Bratislava II v tomto prípade naposledy pojednával koncom septembra minulého roka. Pojednávanie sa malo uskutočniť aj v decembri, súd ho však zrušil pre zdravotné dôvody na strane predsedu senátu. V prípade čelia obžalobe bývalý riaditeľ televízie Markíza a obchodný partner Volzovej Pavol Rusko a tiež odsúdení členovia podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ.

Pred súdom vystúpil ako svedok Ján Kováčik, ktorý potvrdil, že sprostredkoval vzájomné stretnutie Ruska a Černáka v Banskej Bystrici v roku 1997 s tým, že obsah rozhovoru podľa vlastných slov nepoznal. "Žiadne detaily nehovoril. Potreboval si niečo overiť s tým, že mu niečo hrozí," vypovedal s tým, že ho ihneď konfrontoval prokurátor. Pri policajnom výsluchu totiž nič o hrozbách nehovoril. Prvý muž slovenského futbalu to vysvetliť nevedel. "Budú vykonávané aj ďalšie dôkazy aj smerom k týmto jednotlivým prípadným zmenám výpovedí," vyjadril sa prokurátor Michal Šúrek. 

Na súde vystúpil aj Ruskov vtedajší šofér a ochrankár Branislav Pravda, ktorý tiež nevedel potvrdiť obsah rozhovoru, avšak uviedol, že sa bavili o Volzovej. "Prišli sme do kancelárie, kde pán Rusko hovoril, že má nejaké problémy s pani Volzovou, že či by sa to dalo nejako riešiť. Pán Černák povedal, že všetko sa dá riešiť," vypovedal Pravda. Následne Pravdu a ďalších ľudí poslali na chodbu a Rusko sa s Černákom bavili ešte desiatky minút. O čom, povedať nevedel. 

Obžaloba tvrdí, že Pavol Rusko sa chcel Silvie Volzovej zbaviť pre obchodné spory. Rusko ale tvrdí, že naopak on mal obavy o svoj život zo strany Volzovej a u Černáka si chcel overiť, ako sa veci majú. Vystrašiť ho mal sprostredkovaný odkaz od vtedajšej pravej ruky premiéra Vladimíra Mečiara, Anny Nagyovej. "On by vedel preveriť, či naozaj je pravdivá informácia, ktorú mi prišiel povedať pán Pravda, od pani Nagyovej, že mi niečo hrozí," povedal Rusko. 

Svedok stretnutie s Nagyovou potvrdil, avšak podľa neho sa udialo až po Ruskovej nezvyčajnej návšteve u mafiánskeho bosa. A až po odkaze Nagyovej Rusko sprísnil svoju ochranu. Doživotne odsúdený Černák sa k svedkom nevyjadril.

V prípade vinu z objednávky vraždy priznávajú Černák a Kaštan. Podľa ich vyhlásenia mali za ňu zinkasovať 20 miliónov korún. Dokonaniu skutku však malo zabrániť Černákovo zadržanie v decembri 1997. Štvrtým obžalovaným je Róbert Lališ, ktorý sa ako člen sýkorovcov mal podieľať na sledovaní Volzovej. Rovnako ako Rusko, vinu odmieta. Súd bude pokračovať 2. apríla.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy