Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pred súd sa opäť postavila Judita obžalovaná z vraždy Tomáša. TV JOJ ma k dispozícií aj časť obžaloby
Zdielať na

Pred súd sa opäť postavila Judita obžalovaná z vraždy Tomáša. TV JOJ ma k dispozícií aj časť obžaloby

Archívna reportáž

ŽILINA / Na Okresnom súde v Žiline pokračovalo ďalšie hlavné pojednávanie so 17-ročnou Juditou K., ktorá je obžalovaná z vraždy kamaráta a spolužiaka Tomáša. Televízia JOJ má k dispozícii časť obžaloby, podľa ktorej mala vraždu spáchať surovým a závažnejším spôsobom. Verejnosť z procesu vylúčili.

Na prvom hlavnom pojednávaní, na žiadosť obžalovanej a jej obhajcu, sudkyňa vylúčila verejnosť, médiá sa tak opäť dostanú len pred dvere pojednávacej miestnosti. Obhajoba totiž ešte pred prvým hlavným pojednávaním podala žiadosť o vylúčenie verejnosti, jedným z dôvodov bolo aj to, že sa jedná o obžalovanú mladistvú, a rovnako tak aj mladistvý bol poškodený.

 Pojednávanie začalo o pol deviatej ráno. Vypovedali susedia, ktorí nám tvrdili, že v osudný deň nič zvláštne nepočuli. "Tam bol kľud totálne tichučko, ani muchu nebolo počuť," povedal jeden zo svedkov. 

Predpoludním vypočuli dvoch svedkov, popoludní vypovedal sused, ktorý si dodnes Juditu pamätá ako slušné dievča. "Slušná veľmi, veľmi príjemná slušná usmievavá," povedal svedok. 

Tomáš mal podľa obžaloby, ktorú má TV JOJ k dispozícii na tele 49 bodných a bodnorezných poranení. Tie mali byť spôsobené až dvoma kuchynskými nožmi. Judita ale vinu odmieta, na prvom hlavnom pojednávaní vypovedala viac ako tri hodiny, čo senátu povedala ale zostalo za dverami súdnej siene. 

"Ani po prvom  ani po druhom pojednávaní nič nespochybňuje dôvod podania obžaloby," vyjadril sa splnomocnený právny zástupca poškodenej Ján Halagán.

Tomášovi rodičia na súd nechodia, tlak a pohľad do očí dievčaťa by nezvládli. Tomášova teta však ani na dnešnom pojednávaní nechýbala. "Verím v spravodlivý trest a v spravodlivé rozhodovanie súdu," povedala Monika, teta zavraždeného Tomáša. 

V máji otriasla Žilinou brutálna vražda len 16-ročného študenta gymnázia, z tej obvinili dnes už 17-ročnú Juditu, Tomášovu spolužiačku. Podľa obžaloby mala Judita Tomáša dobodať v byte na sídlisku Vlčince. 

Judita ale najskôr záchranárom tvrdila, že ich v byte napadol muž, ktorý sa vydával za elektrikára. "Že ide opisovať hodiny, tak že sa dostal dnu," uviedol vtedy svedok. Tejto verzii najskôr uverili aj policajti a v deň vraždy skutočne hľadali v uliciach mesta muža v monterkových nohaviciach. Žiadne pátranie ale počas ďalších dní nevyhlásili. Judita, ktorá si zranenia na rukách mala spôsobiť sama, bola v nemocnici, už o tri dni neskôr ju polícia obvinila z brutálnej vraždy. 

Po obvinení Juditu sudca poslal do vyšetrovacej väzby odkiaľ sa viackrát pokúsila dostať. Jej žiadosti o prepustenie ale okresné a krajské súdy doteraz vždy zamietli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy