Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hrane TV JOJ: Riadenie štátu nie je hra, ani komédia a ani šaškáreň, poznamenal Raši na účet Matoviča
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Riadenie štátu nie je hra, ani komédia a ani šaškáreň, poznamenal Raši na účet Matoviča

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Smer si pohneval medikov, stráca hlasy a cez videá vedie vojnu s opozíciou. Matovičovci kritizujú vládu, ale aj opozíciu. Budú schopní s niekým vládnuť? A aj na to, čo rozhodne v predvolebnom boji o voliča prídu diskutovať podpredseda Smer-u Richard Raši a šéf OĽaNO Igor Matovič.

Moderátor politicko-diskusnej relácie Na Hrane privítal oboch lídrov a začal hneď aktualitou odstúpenia jedného z ministrov. 

Dosluhujúca vláda prišla o ministra životného prostredia Lászla Sólymosa. Bola jeho reakcia na osobné zlyhanie správna?

Richard Raši, podpredseda Smer-u sa hneď na úvod vyjadril, že to považuje za prejav politickej kultúry a navrhol kolegovi, že by to divákom tiež mali ukázať, čo je politická kultúra. "Zmierenie to nebude, ale nemám nič proti kultivovanej debate," uznal Igor Matovič, aj keď nezabudol dodať, že s inými politikmi, ako je napríklad Ľuboš Blaha sa slušne diskutovať nedá. "Ak by takúto reakciu bol schopný ukázať Robert Kaliňák, keď sa mu prišlo na jeho biznis s Baštrnákom a spol. nemuseli sme sa trápiť dlhé roky, kým sme ho dali z funkcie dole," dodal líder OĽaNO. 

​Minister prijal zodpovednosť za činy, kde hral rolu aj alkohol. Metla ľudstva zametala, zdá sa, aj v parlamente

Pán predseda Danko, na sklonku svojho pôsobenia povedal aj to, že prezidentský palác clúži feťákom. "Myslím si, že strana Smer urobila veľké preventívne opatrenia a výsledkom je vláda Petra Pellegriniho, ktorá funguje 100 percente. Samotný predseda požíva veľkú dôveru, je človekom, ktorého si najviac ľudí vie predstaviť na tomto poste. Myslím si, že sme v období, keď akékoľvek správanie politika zhodnotia voliči. Nebol som tam, ale myslím si, že to najviac poškodí predsedovi SNS, " zhrnul svoju odpoveď Richard Raši. "Nechcem ho (Andreja Danka) teraz hodnotiť, lebo je obdobie, keď si každý do každého kopne a ja to robiť nebudem. Jediným meradlom je vždy volič a ja nebudem zneužívať toto predvolebné obdobie, aby som si kopol," vyjadril sa diplomaticky podpredseda strany Smer. 

Tento incident, čo sa týka alkoholu, ale nie je jediný. V septembri 2013, pri odvolávaní Fica, sa našli desiatky fliaš s alkoholom. 

Ako si majú občania vážiť parlament, keď si z neho politici robia krčmu?

"Keď hovoríte o tých fľašiach v 2013, tak ja som vtedy objavil ten kontajner, resp. nás upratovačka upozornila na plný kontajner, asi 200 fliaš, pri ubytovni, kde bývajú poslanci Smer-u," potvrdil incident s fľašami Igor Matovič, pričom Richard Raši pozmenil trochu tvrdenie, keď oponuje, že tam bývali všetci poslanci, nie len tí zo strany Smer. 

"Je to veľmi veľká hanba, lebo viac ako dva milióny ľudí na slovensku sú zamestnanci. Keby ktokoľvek z nich nafúkal, tak by bol okamžite vyhodení. A takto arogantne sa nám predseda NR SR v pohode ožerie v práci a arogantne sa správa, aj keď ho novinári žiadajú, aby išiel fúkať, aby išiel na krvný test, na ktorý sľúbi, že pôjde a nakoniec nejde. Je to pohŕdanie ľuďmi," vyjadril sa šéf strany OĽaNO. 

"Ja som takto pred ôsmimi rokmi vypoklonkoval z volebného štúdia Jána Slotu, keď som mu povedal, že ukradli na emisiách dve miliardy korún. Tak najedovaný buchol tam s mikrofónom, vynadal redaktorke a odišiel zo štúdia a potom SNS sa nedostala do parlamentu - on s tým jedným ťahom zabil SNS. Myslím si, že Andrej Danko, keď sa neovládol, vypil si a takto sa potom správal, tak zarezal SNS v týchto voľbách. Čiže asi to majú trochu dedičné," tvrdí na margo SNS Igor Matovič. 

Strana Smer ťaží z konfliktov Igora Matoviča, nenahráva im on sám na smeč?

"Keď mi už všetci hovoria šašo, tak ja hovorím dobre, lebo ten šašo jediný mal možnosť kráľovi povedať v minulosti pravdu tak, ako to cítil a možno aj v mene tých poddaných v tých mestečkách a dedinkách. Ja si to užívam a cítim sa dobre," začal hneď k videám narážajúcim aj na neho samotného Igor Matovič.  Zároveň potvrdil, že sa odvážil ukázať Andrejovi Dankovi papier s nápisom, že je ožratý, lebo všetci videli, v akom je stave. "Vždy mi odľahlo, keď som mohol aj Ficovi, aj Kaliňákovi a ostatným zlodejom povedať, že sú zlodeji, okrádajú všetkých ľudí na Slovensku a hlavne by ich to malo mrzieť, keď okrádajú svojich voličov. Potom zbytočne ľudia na Slovensku umierajú, zbytočne deti hlúpnu v školách, lebo tie peniaze tam samozrejme chýbajú," doplnil líder OĽaNO. 

Moderátor sa ale nezabudol ani politického súpera Richarda Rašiho opýtať, či si o svojom diskusnom partnerovi myslí, že je šašo. "Pán Igor Matovič sám povedal, ako vidí svoju rolu. Tí šašovia na hradoch boli, niekedy hovorili pravdu a niekedy nie, ale nikdy kráľovstvo neriadili. My sme pred parlamentnými voľbami, keď ide o to, aká sa vytvorí nová vláda. Riadenie štátu nie je hra, ani komédia a ani šaškáreň. Voľby sú práve o tom, aby si ľudia vybrali ľudí, ktorí sú schopní riadiť štát, čo nie je komédia," povedal podpredseda strany Smer. Zareagoval ale aj na to, že o Smere sa hovorí o rozkrádaní štátu a mafie. On si ale myslí, že máme vládu pod vedením lídra, ktorý nemá žiadny problém a plní si svoje funkcie bez korupčných škandálov. "Volíme si vládu na roky 2020 až 2024 a pokiaľ strana Smer bude víťazom volieb, tak premiérom bude ten, ktorého chce momentálne najviac ľudí na Slovensku," dodal Richard Raši. 

Šaškovanie má ale aj vážny rozmer a týka sa mnohokrát medializovaných káuz

Rovnako to bolo aj nedávno, keď sa vybral Igor Matovič na Francúzsku rivieru, kde má stáť vila exministra Počiatka a majú ho tam nazývať Michel. "Myslím si, že na to, či si na vilu zarobil čestným spôsobom, tu máme orgány, ktoré to vedia veľmi jednoducho zistiť. Je tu polícia, ktorá v súčasnosti požíva dôveru a rieši kauzy bez ohľadu na to, koho sa týkajú. Možno ste si aj všimli, že žiadna ochrana od strany Smer k bývalému ministrovi nie je a keď sa čokoľvek potvrdí, bude spravodlivo potrestaný. Na stránke NR SR sa nachádzajú každého z nás majetkové priznania a príjmy za daný rok, takže je to ľahko zistiteľné," vyjadril sa k prípadu podpredseda strany Smer. 

Odpoveď ale nestačila lídrovi OĽaNO:  "Mal sen o tom, ako Smer vyhrá voľby a zloží vládu, tak ja by som chcel ľuďom povedať, že nebojte sa, ak by aj Smer vyhral voľby, neznamená to, že zloží vládu, lebo nebudú mať väčšinu. Chystajte sa na to, že "Padni komu padni." bude platiť a pôjdeme po krku každému z vás. Pán Raši, aj Vám a aj všetkým vašim kolegom,  ktorí ste tu 12 rokov systematicky rozkrádali Slovensko. Preveríme si všetky majetky a nech ste ich schovali kamkoľvek, či už je to v Španielsku alebo vo Francúzsku. A nie, že pánovi Rašimu hovoria vo Francúzsku Michel, on si tak necháva hovoriť."

"Zároveň chcem upozorniť na to, ako sa tu kolega Raši usvedčil z toho,  že bol 11 rokov súčasťou vlády, kde nemala polícia zelenú ísť po krku zločincom, že sa tak udialo, až odkedy prišiel Pellegrini. Komplet to bolo o tom, že mali svojich ľudí na polícii, na prokuratúre a naďalej majú. Lučanský, to nie je žiadna spása," dodal Igor Matovič. 

Necítite politickú zodpovednosť za vznik prostredia, kde sa údajne Andruskó, zapletený do kauzy vražda Jána Kuciaka, bál ísť na políciu pre vládu Smeru?

"Pán Adruskó je obvinený z účasti na vražde, na procese odznelo aj že pani Zsuzsová intenzívne komunikovala aj s pánom Lipšicom a nikto to nerieši," začal svoju odpoveď podpredseda strany Smer. Podľa jeho slov polícia vyšetrovala kauzy aj predtým a nikdy sa mediálne nešírilo, že by polícia vo vážnych prípadoch nekonala. Aj počas vlády Radičovej mal Marian Kočner byť vyšertrovaný za vratky DPH. "Teraz je možnosť akékoľvek podozrenia dať na políciu. A keď sa vrátime úplne späť, pamätáte, že aj vás sa týkal problém so zmiznutým účtovníctvom, podozrenie z krátenia daní a tento podnet sa neriešil, lebo bol premlčaný. Ale nikto nepovedal, že sa nestal. Možno je čas na to, aby všetky kauzy nemali mať premlčaciu dobu alebo imunitu," dodal Richard Raši.  

Podpora strany Smer klesá, naopak podpora strany OĽaNO podľa prieskumov stúpa

"Ide o predvolebné preferencie, čo agentúra, to prieskum. Dôležitý prieskum bude s mandátom 29. 2. My si prieskumy analyzujeme, ako každá strana a robíme všetko pre to, aby sme boli úspešní," vyjadril sa na margo klesajúcich preferencií Richard Raši. "Už sme tu mali nového gazdu, ktorý sa videl za premiéra a teraz bojuje aj so svojou spolustranou za to, aby sa do parlamentu vôbec dostali," dodal. 

"Pán Raši hovorí, ako prezentoval Smer. Ja si ale myslím, že Smer klesá preto, že tomu už ani vlastný voliči neveria. Ako si môže niekto, kto tu 12 rokov spravuje štát a je to o tom istom, len vymenili fasádu, lebo Fico sa schoval za Pellegriniho. Všetko zostalo to isté, len si na seba napísali zodpovedná zmena. Už ani tí voliči, ten zvyšok, to málo zo 44 percent, čo mali v 2012, teraz sú na 17, aj tí si už povedia, že počkaj, oni si už naozaj myslia, že my seno žerieme. Tým pádom ľudia Smer opúšťajú, až prídu voľby a  budú mať 15 percent a budú radi," vyjadril sa k prieskumu voličov Igor Matovič.

"Zároveň je to aj reakcia na infantilné videjká. Ja neviem, kto vám to robí, tuším tých Izraelcov spomínate. Tak asi oni vám tam dávajú takéto nápady na škôlkárske videá, ale tiež je to trochu trápne," neubránil sa názoru na kampaň strany Smer Igor Matovič. Zároveň dodal, že sľúbil, že ak sa 15. marca nevytvorí vláda so Smerom, ľuďom sa nebudú odoberať žiadne sociálne výhody, neuvoľní sa žiadna drogová politika, nebudú žiadne adopcie homos exuálmi a neuvoľní sa ani politika voči nelegálnej migrácii. "A vy s týmito všetkými bubákmi opäť ľudí strašíte," dodal líder OĽaNO, načo ale oponoval podpredseda strany Smer, že to preto, že oni vládu nevytvoria.

"Vy vládu nedokážete vytvoriť, lebo tam máte užívateľa drog, k čomu sa pán Truban priznal.  Máme tam Andreja Kisku, ktorý teda zjavne minimálne chcel pripraviť o pozemok chudáka doktora Franza. Máte tam Alojza Hlinu, čo si neviem predstaviť, že by sa KDH spojilo s hodnotami, ktoré prezentujú ostatné strany. Máte tam Borisa Kollára, ktorého na rokovania ani nepozývajú, takže vy nemáte tú vládu s kým vytvoriť. Museli by ste mať sami nad 50 percent," vymenoval a vysvetlil svoj postoj Richard Raši. 

"Čo nás bude spájať v mene našich voličov bude túžba, aby sa konečne Slovensko nadýchlo spravodlivosti, aby tu konečne zákon platil pre všetkých rovnako. To, čo spájalo vás bol biznis," dodal šéf OĽaNO. 

V čom presne spočíva zodpovedná zmena - čo je novým heslom strany Smer

Zároveň ale moderátor prečítal otázku jednej z diváčok, ktorá sa pýta, prečo Richard Raši, ako vyštudovaný doktor nejde robiť ambulaného lekára niekde na východ Slovenska. Či nemá pocit, že štátu dlží niečo za štúdium. "Vôbec nie je vylúčené, že sa k medicíne vrátim. Som vyštudovaný lekár a odrobil som ako lekár 12 rokov pre slovenských pacientov," pochválil diváčku za otázku Richard Raši a zároveň jej na ňu aj odpovedal. 

"Zodpovedná zmena hovorí o tom, že v budúcnosti bude Slovensko čeliť vážnym zmenám. Nehovoríme len o klimatických zmenách alebo o tých, ktoré môžu nastať pri opätovnej masovej migrácii, ale hovoríme o tých zmenách, ktoré sa môžu dotknúť každého z nás. Zmeny na pracovnom trhu sú to, čo môže ohroziť celé Slovensko a na to sa musíme pripraviť," vysvetlil Richard Raši. 

OĽaNO zatiaľ vo svojom programe nemá otázku týkajúcu sa sféry medicíny, avšak program nie je aktuálny

Ako uviedol Igor Matovič, program zverejnia štyri týždne pred voľbami, čiže začiatkom februára. "Podľa mňa je absolútne neúnosné, aby pacient na Slovensku, ktorý má diagnostikovanú rakovinu, aby mesiace čakal na operáciu. Riešenie je také, že keď do dvoch týždňov nebude operovaný na Slovensku, mu to nezabezpečí jeho zdravotná poisťovňa, tak môže ísť do akejkoľvek krajiny v EÚ, operujú ho tam a donesú účet Haščákovej zdravotnej poisťovni alebo inej zdravotnej poisťovni preplatiť. Je mimoriadne nemorálne, aby ľudia, ktorí vedia, že v nich rastie nádor, čakali mesiace na operáciu," vyjadril sa k oblasti zmien z pohľadu OĽaNO Igor Matovič. 

"Ja som sa na takýto prípad spýtal aj kolegov doktorov, onkológov a povedali, že keď niekto potrebuje operáciu, tak ho zoperujú hneď, lebo je to akútny prípad a keď sa stane, že niekto čaká a má ju mať zoperovanú hneď, tak je to zlyhanie jednotlivca a ja by som to nepaušalizoval," dodal Richard Raši. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy