Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ďalší štrajk autodopravcov? Únia odmietla ponuky ministerstva a hrozí blokádou
Zdielať na

Ďalší štrajk autodopravcov? Únia odmietla ponuky ministerstva a hrozí blokádou

BRATISLAVA / Hrozba opätovného štrajku autodopravcov je stále reálna. So zástupcami ČESMAD-u sa rezortu dopravy síce podarilo dohodnúť, problémom ale ostáva Únia slovenských auto-dopravcov. Tá odmietla ponuku ministerstva financií aj ministerstva dopravy a opäť plánuje blokádou hraničných priechodov.

"Zatiaľ sme sa nedohodli s rezortom dopravy. Teraz sme práve boli podať požiadavky na ministerstve dopravy. Čakáme do piatku do 18:00 hodiny. Pokiaľ nás buď nepredvolajú alebo nebudú súhlasiť s našimi požiadavkami, tak ideme tam, kde sme boli na tom štrajku, vlastne na hraničné priechody," uviedol Stanislav Skala, zástupca združenia UNAS. UNAS tvrdí, že nechcú blokovať ostatných ľudí, ale trvajú na vyriešení mýtneho systému. "Celoplošne chceme dole na 12 percent, zbytok chceme tie bonusy. To je vlastne tých 13 percent, aby sme boli na tých 25 percentách. Takto to rozhodlo valné zhromaždenie," objasnil Stanislav Skala.

Rezort dopravy ale na to odpovedá tým, že takéto úpravy sadzby zliav na mýtnom, nie sú reálne. "Toto už nie je dialóg, ale je to vydieranie zo strany UNAS-u. Jednoducho ministerstvo dopravy s tým nemôže súhlasiť," oponuje Arpád Érsek, minister dopravy. 

Poslednú ponuku rezortu dopravy prijal len ČESMAD. Ide o zvýšenie doterajších štvormiliónových zliav na 8,6 milióna eur. Najnovšou ponukou únie autodopravcov sa ide ministerstvo opäť zaoberať. "My ju budeme prepočítavať. Mení sa to z hodiny na hodinu. Bol by som rád, keby tam bolo to, že súhlasia s našou ponukou, čo je na 8,6 milióna eur," povedal Arpád Érsek.

Prepočítavanie nového návrh UNAS bude ministerstvu trvať približne dva až tri dni. Blížia sa ale voľby a vláda už dohodnuté zmeny v tejto súvislosti, nemusí stihnúť schváliť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy