Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Je štrajk autodopravcov definitívne zažehnaný? Po pondelkovom rokovaní visí nad štrajkom naďalej otáznik
Zdielať na

Je štrajk autodopravcov definitívne zažehnaný? Po pondelkovom rokovaní visí nad štrajkom naďalej otáznik

BRATISLAVA / Presne pred týždňom autodopravcovia prerušili štrajk a blokády viacerých hraničných úsekov. Tento ústupok od nich nasledoval po tom, ako im premiér Pellegrini prisľúbil úpravu systému poskytovania zliav na mýto tak, aby boli zvýhodnení najmä slovenskí dopravcovia. V pondelok preto zástupcovia autodopravcov prišli rokovať na ministerstvo dopravy, aby si vypočuli pripravenú ponuku. Po rokovaní však stále nie je isté, či je štrajk definitívne zažehnaný.

"Drobné nech si zoberú so sebou, lebo tých drobných nám už ponúkali hodne," poznamenal Stanislav Skala. Toto boli prvé slová, ktoré predseda Únie slovenských autodopravcov adresoval ministerstvu dopravy. Z dvoch predložených ponúk, akým by sa po novom mohol nastaviť systém zliav pri výbere mýta pre nákladné vozidlá, si vybral len ČESMAD.

ČESMADu sa z týchto dvoch možností viac pozdávala prvá možnosť, a teda že zľavy by si na základe množstva odjazdených kilometrov uplatnili vždy na konci roka. "To znamená, že na konci roka sa spočíta, do ktorej sadzby a do ktorej zľavy ten kamión patrí a podľa toho sa spätne aplikuje zľava od prvého kilometra," uviedol Peter Varga z ministerstva dopravy. 

ČESMAD povedal, že je pripravený takúto ponuku akceptovať. V utorok majú mať prezídium, na ktorom by to mali definitívne potvrdiť."Táto prvá ponuka je pre dopravcov zaujímavá, samozrejme by sme si vedeli predstaviť aj väčšie ústupky, avšak toto považujeme za korektný návrh," reagoval prezident ČESMAD Slovakia Pavol Jančovič. 

"UNAS túto ponuku odmietol. S tým, že takisto budú mať valné zhromaždenie v najbližších hodinách, na ktorom by si to mali prediskutovať," priblížil Peter Varga. "Uvidíme, my im predložíme ponuku, či tú našu ponuku prijmú alebo neprijmú. My dnes máme valné zhromaždenie, tam sa rozhodne a uvidíme, čo sa bude ďalej konať," vyhlásil Stanislav Skala s tým, že v prípade, že sa nedohodnú, tak im nezostane nič iné, než sa opäť pustiť do štrajku. 

Rokovania teda ešte nekončia, všetky strany sa ale dohodli, že vzájomne zvážia a prepočítajú predložené ponuky a opäť sa za rokovacím stolom stretnú na konci týždňa. "Dohodli sme sa, že do štvrtka 9:00 nám dajú stanoviská," potvrdil Peter Varga. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy