Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Netradičný rozsudok. Za krádež v kostole dostal nielen podmienku, ale aj špeciálnu povinnosť
Zdielať na

Netradičný rozsudok. Za krádež v kostole dostal nielen podmienku, ale aj špeciálnu povinnosť

SVRČINOVEC / Mladý Kysučan dostal nezvyčajný trest a aj si ho prišiel odčiniť. Dušan zo Svrčinovca kradol dvakrát v tom istom kostole, aj keď zakaždým s iným kamarátom. Súd mu síce nadelil podmienečný trest, ale uložil mu k tomu aj špeciálnu povinnosť. Za svoj čin sa musí verejne ospravedlniť.

Keď prišiel Dušan na obecný úrad, do reči mu veru nebolo. Splniť musel totiž podmienku súdu, ktorú navrhla prokurátorka.

"Bol odsúdený na trest odňatia vo výmere tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu štyri roky. Zároveň bola odsúdenému uložená aj povinnosť ospravedlniť sa poškodenému, teda farnosti, a to verejne," priblížila prokurátorka Anna Lašová. 

Naživo pred ľuďmi sa ale hanbil, a práve preto jeho slová nahrali v kancelárii pod dohľadom pracovníčky obecného podniku. Už o pár minút si jeho roztrasený hlas mohli vypočuť všetci dedinčania.

"Touto cestou sa chcem verejne ospravedlniť farskému úradu a občanom obce Svrčinovec za škodu, ktorú som spôsobil. Ľutujem skutku, ktorý som spáchal," zaznelo v obecnom rozhlase. 

Pri dvoch krádežiach v kostole spolu s kamarátmi rozhadzovali po oltári i po zemi oblátky-hostie. Siahli aj na milodary od veriacich v kasičke. Zo spovednice zobrali cukríky, ktoré tu mal farár prichystané pre deti.

Dušan aj tak obišiel veľmi dobre. Za krádež na pietnom mieste mu hrozilo až desaťročné väzenie.

Slovák obvinený z dvoch krádeží klenotníctiev si odpykáva trest v Maďarsku. V prípade však viacero vecí nesedí. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy