Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ostrý štrajk autodopravcov. Kompletne zablokovali Rožňavskú cestu
Zdielať na

Ostrý štrajk autodopravcov. Kompletne zablokovali Rožňavskú cestu

BRATISLAVA / Výstražný štrajk autodopravcov, ktorý sa začal v utorok v Košiciach, Bratislave a na Orave, sa zmenil na ostrý štrajk. Kamióny krížom cez cestu zablokovali Rožňavskú ulicu v hlavnom meste a na Orave okolie mesta Trstená. Autodopravcov čaká rokovanie na Ministerstve financií SR o 14.00.

Štrajkujúci autodopravcovia, ktorí od utorka v hlavnom meste zablokovali pravý pruh Rožňavskej ulice približne s 20 kamiónmi sa v stredu pár minút po desiatej hodine rozhodli, že Rožňavskú ulicu zablokujú úplne.

​Po 15 minútach ale cestu uvoľnili aspoň tak, aby prešli záchranné zložky. "Chceme znížiť cestné dane o 50 percent. Máme dnes po Írsku pomaly najväčšie," povedal Stanislav Skala, podpredseda Únie autodopravcov Slovenska. 

Následne sa štrajkujúci autodopravcovia vybrali na ministerstvo financií rokovať. Odkázala ich na 14:00, kedy malo začať oficiálne rokovanie ministra s predstaviteľmi ČESMAD-u. "ČESMAD zjedol smetanu a my sedlé mléko, to je choré," vyjadril sa Stanislav Skala. "Nech dôjdu aj oni mrznúť na tie miesta, ako naši kolegovia," dodal Martin Klieštinec, štrajkujúci autodopravca. 

O desiatej bol blokovaný hraničný priechod na Orave tvorili sa dlhé kolóny. Hodinu po uzavretí sme napočítali takmer stovku kamiónov. Kamionisti boli nešťastní, nevedeli ako dlho tu budú stáť. Situácia sa nezmenila ani do týchto večerných. Chcú ostať v ostrom štrajku aj nasledujúci deň. Púšťajú len záchranné zložky a ozbrojené sily. "Čakáme na prejednanie požiadaviek, ak nebudú splnené, sme tu ochotní zostať aj celý týždeň," Vladimír Sopúch, Únia dopravcov Slovenska. 

Pre osobné autá je obchádzka do Poľska cez Bobrov alebo Suchú Horu.

Ako prvý vyšli z rokovania na pôde ministerstva financií zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska, zatiaľ čo zástupcovia ČESMAD-u aj naďalej s ministrom a štátnou tajomníčkou pokračovali v rokovaní. "Boli voči nám ústretoví, priamo sme sa nedohodli v určitých bodoch, ale myslím, že zajtra budeme znova vyzvaní a zajtra sa myslím dohodneme," povedal Stanislav Skala, podpredseda UNAS-u.

Po 17:00 sa pred médiá postavil aj minister financií spolu s vedením ČESMAD-u. Zníženie cestnej dane o 50 percent vzhľadom na už schválený rozpočet minister financií akceptovať nemôže. "Hľadáme nejaký konsenzus, dohode musí predchádzať samozrejme ešte nejaké rokovanie, či bude politická zhoda v rámci koalície," dodal Ladislav Kamenický, minister financií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy