Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dym je taký hustý, že nevidieť ani svetlo baterky. Slováci v Austrálii zažívajú ohnivé peklo
Zdielať na

Dym je taký hustý, že nevidieť ani svetlo baterky. Slováci v Austrálii zažívajú ohnivé peklo

SYDNEY / Ľudia v Austrálii už niekoľko týždňov dýchajú dym z mohutných požiarov. Podľa Slovenky, ktorá tam žije 27 rokov, je miestami taký hustý, že cez neho nie je vidieť ani keď si svieti baterkou. Jej dom a farmu neďaleko Sydney oheň ohrozuje aj teraz. A aj ona sa obáva, že ohnivé peklo bude ešte horšie.

"Pred tromi dňami sme nechali otvorené okno. Môj Tony sa zobudil a toľko dymu sme mali v dome, že nás išiel všetkých zobudiť, či vôbec žijeme," opísala situáciu v Austrálii Miriam. 

​Miriam žije so svojou rodinou neďaleko Sydney, v Národnom Parku Blue Mountains. Na sociálnej sieti zverejnila fotografie dymu, ktorý zahaľuje celé okolie i jej farmu. "Tri mesiace to dýchame. My vlastne dýchame strašne ťažké jedy. Máš zapálené oči, tečú ti slzy, bolí ťa nos, v hrdle ťa páli," vymenovala Miriam. 

S dymom a ani ohňom si neporadil ani dážď. Slovenka bývajúca v Austrálii pri Modrých horách má rovnako ako ďalší obyvatelia v požiarmi ohrozených oblastiach v mobilnom telefóne aplikáciu s mapami aktuálnych požiarov. A stále má zbalené veci, aby vedela z domu odísť okamžite ako sa oheň priblíži. "V sobotu horelo od nás asi 10 kilometrov, takže sme dostali takú správu, že choďte sa domov baliť," potvrdila Miriam. 

Požiare a dym potrápili aj ďalších Slovákov žijúcich neďaleko Brisbane. "My sme mali problémy s požiarmi pred Vianocami. Okolo nás horelo, ale už je to momentálne pod kontrolou," povedal Pačino.

Oproti 47 stupňom v okolí Sydney majú aj približne o 10 stupňov menej. "Medzi 43 a 36, ale čo je problém, je že už niekoľko mesiacov okolo nás nepršalo," poznamenal Pačino.

Rodina Hollých priame ohrozenie požiarmi nezažila, no Tony, ktorý je vodičom videl na vlastné oči zničenú krajinu okolo Sydney. "Dnes sme štyri kamióny ostali posledných, ktorých nás pustili cez horiacu cestu a ja som normálne cítil intenzitu toho tepla cez to okno. Normálne to pálilo," opísal nebezpečnú situáciu Tony Hollý. 

Situácia s požiarmi je o to desivejšia, že leto sa len začína. "Máme jednu veľmi dobrú priateľku, ktorá žije v New South Wales a oni museli z tej oblasti utiecť, kde bývajú, pretože sedem kilometrov od nich boli hrozné požiare," povedala Maruška Hollá.

Našťastie, ich dom i zvieratá, ktoré chovali oheň minul. Miriam, ktorá žije v buši neďaleko Sydney ale tvrdí, že jej farma také šťastie mať nemusí. "To nie je jeden oheň. Tie ohne horia a začínajú sa spájať. A keď sa spoja, tak my už nemáme šancu, nemáme kam odísť," dodala Miriam. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy