Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovenských vojakov presunuli z Iraku. Dôvodom je eskalujúce napätie na Blízkom východe
Zdielať na

Slovenských vojakov presunuli z Iraku. Dôvodom je eskalujúce napätie na Blízkom východe

BRATISLAVA/BAGDÁD / Predseda vlády SR Peter Pellegrini oznámil, že vzhľadom na zvyšujúce napätie na Blízkom východe slovenských vojakov sťahuje z Iraku. Okrem našich vojakov by sa na území Iraku nemali nachádzať iní občania Slovenskej republiky.

"Predseda vlády SR Peter Pellegrini oznamuje, že vzhľadom na aktuálnu situáciu v Iraku, ktorá viedla k pozastaveniu aktivít výcvikovej misie NATO, prebehla dočasná relokácia 7 slovenských vojakov mimo územia Iraku v súlade s bezpečnostnými pravidlami. Ďalšie kroky budú realizované po konzultácii so spojencami,"  informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. 

Kde sa momentálne nachádzajú nechcel komentovať ako úrad vlády, tak ani ministerstvo obrany. Predseda vládnej strany SMER-SD Robert Fico však na základe informácií z prostredia ministerstva obrany v utorok na tlačovej besede strany uviedol, že by sa mali aktuálne nachádzať na území Kuvajtu. Ide o príslušníkov, ktorí majú na starosť výcvik irackej armády, aby tá mohla časom prevziať zodpovednosť za bezpečnosť vlastnej krajiny. Slovenskí vojaci boli v Iraku na výcvikovej misii NATO, a to na základni UNION 3 v Bagdade. Podľa slov premiéra asi 25 kilometrov od tamojšieho medzinárodného letiska.

Tento konflikt zatiaľ vyvolal búrku aj na Slovenskom politickom poli

"Podľa môjho názoru išlo o neoprávnené oboznámenie sa s utajovanou skutočnosťou. Navyše tú informáciu ďalej posunul médiám tak to považujem za nezodpovedné," reagoval na vyhlásenie Roberta Fica bezpečnostný analytik a člen parlamentnej strany OĽaNO Jaroslav Naď. Pochvalu si zrejme Robert Fico neodnesie ani od svojho koaličného kolegu. Andrej Danko dnes z rovnakého dôvodu kritizoval premiéra Petra Pellegriniho. "Chcel by som najmä jeho úrad vyzvať k tomu aby opatrne nakladal s informáciami, ktoré sprístupňuje médiám. Jednak považujem za nešťastné, že v sobotu večer o 22:00 sprístupnili info o možnom použití špeciálu a následne i v dnešných dňoch počúvam o lokalitách kde sa naši vojaci môžu nachádzať," poznamenal. 

A kritika sa ušla aj hlave štátu. "Mám pocit už 5. deň, že armáda nemá najvyššiu veliteľku ozbrojených síl prezidentku SR. A opätovne ju vyzývam, aby sa aspoň informovala o stave, čo sa v armáde deje," dodal Danko. Kancelária premiéra ako aj prezidentka sa k Dankovej kritike nevyjadrili. Bývalý šéf generálneho štábu a člen strany SPOLU Pavel Macko ale Andrejovi Dankovi odkazuje, aby si na našich vojakoch neriešil svoju politickú agendu. "Toto je odborná vojenská záležitosť, do tohoto nemá čo dávať nejaké ultimáta predseda národnej rady," prehlásil. 

"Usmrtenie iránskeho generála americkou armádou, ako aj počínanie Iránu v regióne, iba ďalej eskaluje napätie a môže mať zásadný dopad nielen na stabilitu a bezpečnosť daného regiónu, ale aj situáciu ďaleko za jeho hranicami. Slovensko v Severoatlantickej aliancii požiadalo USA, spoločne s ďalšími spojencami, o poskytnutie informácií o skutočnostiach a okolnostiach, ktoré viedli k ich rozhodnutiu. V prípade, že predmetný útok nebol vykonaný v reakcii na bezprostredne hroziace nebezpečenstvo, budú na mieste otázky o jeho opodstatnenosti a legálnosti. Oceňujem, že na základe rozhodnutia príslušných veliteľov NATO boli naši vojaci presunutí mimo územie Iraku. Aj naďalej dôverujem našim predstaviteľom, že všetky kroky, ktoré podniknú, budú riadne koordinované a odkonzultované s našimi spojencami v Severoatlantickej aliancii. Považujem však za dôležité, aby bola táto téma predmetom nanajvýš vecného hodnotenia a komentovania a nie predmetom politického boja na Slovensku. Vyzývam všetkých zainteresovaných, aby vo svojich vyhláseniach mali na pamäti nielen možné krátkodobé politické zisky, ale predovšetkým dlhodobo budované dobré meno Slovenska, našich vojakov a celkovú bezpečnostnú situáciu," reagovala prezidentka Zuzana Čaputová. 

Slovenské úrady momentálne nemajú vedomosti o tom, že by sa v Iraku okrem našich vojakov nachádzali ďalší občania Slovenskej republiky. A pokiaľ tam nejakí sú, odporúčanie je jednoznačné: "V súvislosti s Irackou republikou je stále v platnosti stupeň cestovného odporúčania č. 4: „Odporúčanie opustiť krajinu“. Konzulárnu asistenciu občanom SR poskytuje, v rámci existujúcich limitovaných možností zastupiteľský úrad SR v Bejrúte. Honorárny konzulát SR v Erbile momentálne nie je v prevádzke," uvádza sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí. 

Svojich vojakov na území Iraku po plánovanom odchode nateraz ponecháva armáda Spojených štátov amerických.

Napätie na Blízkom východe nepoľavuje

Irán vystrojil veľkolepý pohreb generálovi Soleimanimu, ktorý bol usmrtený pri útoku amerického dronu v Bagdade. Centrum Teheránu zaplnili davy ľudí, ktorí skandovali "Smrť Amerike"! Smútočné obrady za zabitého generála sa konali aj v ďalších mestách. 

Iránsky ľud dal posledné zbohom svojmu milovanému generálovi. Toho minulý týždeň prikázal zlikvidovať prezident Trump za to, že rozdúchaval proti-americké vášne v arabskom svete. Rozlúčka so Soleimanim pripomínala veľkolepé divadlo. Vedľa najvyššieho duchovného Chameneího stáli prezident Hasan Rúhání, nový veliteľ jednotiek Kuds a ďalší vysoko postavení predstavitelia islamskej republiky. Samotný Chameneí neudržal slzy počas tradičnej moslimskej modlitby za mŕtvych.

Smrť obľúbeného politika vnímajú skrz prizmu mučeníka 

Už od rána desaťtisícové davy zaplnili ulice iránskej metropoly. Smútiaci niesli plagáty so Soleimaniho portrétom a červené šíitské vlajky, ktoré symbolizujú krv niekoho, kto bol zabitý neprávom a volajú po pomste. Na pohrebe vystúpila aj dcéra zabitého veliteľa elitných iránskych jednotiek Zeinab Soleimani. Americkému prezidentovi adresovala drsný odkaz. "Šialený Trump, nemysli si, že po mučeníckej smrti môjho otca sa všetko skončilo. Rodiny amerických vojakov na Blízkom východe budú tráviť svoje dni čakaním na smrť svojich detí," odkázala. 

Dcéra bývalého šéfa jednotiek Kuds a druhého najmocnejšieho muža v krajine zároveň prorokovala Spojeným štátom temnú budúcnosť. Nástupca Soleimaniho už skôr vyhlásil, že jeho cieľom je vytlačiť americké jednotky z regiónu a pohrozil vojenskou akciou. Na vyhrážky už reagoval aj prezident Trump. Povedal, že zvažuje útok na vybrané iránske kultúrne lokality, ak by Iránci v odvete za smrť generála zabili nejakých amerických občanov.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy