Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Schôdza parlamentu predsa len ešte bude. Poslanci by mali rokovať o pozemkových úpravách, zlate aj Iraku
Zdielať na

Schôdza parlamentu predsa len ešte bude. Poslanci by mali rokovať o pozemkových úpravách, zlate aj Iraku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci to pôvodne nebolo v pláne, ešte predsa len bude schôdza parlamentu. O dva týždne by mali poslanci rokovať o zákone o pozemkových úpravách, ktorý vrátila prezidentka. V programe tiež majú byť zatiaľ neprerokované body a hlasovania, či uznesenie o situácii v Iraku.

Začiatkom decembra sa zdalo, že súčasný parlament skončí svoje štvorročné obdobie rozpačito, ba až trápne. Národná rada bola totiž opakovane neuznášaniaschopná, keď mala hlasovať o návrhu Smeru presunúť naše zlato z Londýna na Slovensko.

"Sme si mysleli, že Fico, ktorý s týmto nápadom prišiel, to má nejako dohodnuté, ale zdá sa, že sa mu tá jeho konštrukcia nejako rozpadá," vraví poslanec NR SR Alojz Baránik (SaS). 

No a poslanci sa aj rozchádzali s tým, že do volieb sa už možno v rokovacej sále nestretnú. Avšak Anton Hrnko ako keby niečo tušil. "Ja si myslím, že v januári bude ešte nejaká schôdza," povedal. 

A naozaj. Hlavnou zámienkou na jej zvolanie je to, že prezidentka Čaputová vrátila zákon o pozemkových úpravách. Predseda parlamentu k tomu chce do programu pridať aj hlasovanie o spomínanom zlate, i rokovanie o desiatkach opozičných návrhov, ktoré koalícia na návrh poslanca Fica vyradila z novembrovej schôdze. Vtedy z toho bol veľký rozruch.

"Poslanci opozície hrubo zneužili, alebo chcú zneužiť pôdu parlamentu na predvolebnú kampaň," vraví Fico. "To je štandardný mechanizmus, ku koncu volebného obdobia," hovorí ale predseda parlamentu Andrej Danko. 

Opozícia je pripravená svoje návrhy obhajovať aj v januári. "Nemám problém rokovať až do 29. februára, pretože to je práca poslanca," uviedla poslankyňa Veronika Remišová. Tentoraz však môže byť ostrý aj súboj v rámci koalície. Andrej Danko totiž chce presadiť uznesenie o situácii v Iraku, avšak s premiérom Pellegrinom sa v tejto téme dosť prekárali.

"Pre mňa je zaujímavé, že koalícia má vôbec vôľu zvolávať ďalšiu schôdzu. O to zvlášť, keď si predseda koaličnej strany a predseda parlamentu zároveň, vymieňa s premiérom odkazy typu - zbabelec," vyjadril sa podpredseda NR SR Martin Klus. 

Pozrite si reportáž o situácii v Iraku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy