Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chudnutie behom alebo chôdzou? Zisťovali sme, ako sa zbavíte prebytočného tuku po sviatkoch
Zdielať na

Chudnutie behom alebo chôdzou? Zisťovali sme, ako sa zbavíte prebytočného tuku po sviatkoch

BRATISLAVA / Po gastronomicky náročných sviatkoch sa možno mnohí vyhýbame zrkadlu a váhe, ale ako každoročne, máme pevné odhodlanie prebytočného tuku sa zbaviť. Ten, kto pravidelne športuje, vie, že intenzívny pohyb, cvičenie alebo beh, si s tukom poradia lepšie ako obyčajná chôdza. Potvrdil to aj oslovený športový fyziológ. Podľa neho to však nemusí byť také jednoduché. Najmä v prípade nešportovcov.

​Ak budeme hodinu kráčať, spálime rozhodne menej tuku, ako keď hodinu bežíme. "Ak budeme bežať hodinu a budeme hodinu chodiť, tak tu môže byť rozdiel 2,5 až 4-násobne väčší v prospech behu, lebo prejdeme väčšiu vzdialenosť," vyjadril sa športový fyziológ FTVŠ UK Viktor Bielik. Platí to aj v prípade, že by sme prešli rovnakú vzdialenosť, povedzme 5 km. Stále bude beh účinnejší. "Počas behu minieme o 20% viac energie, ako počas chôdze," povedal Bielik. 

​Čísla a fakty nepustia, samozrejme, že to platí na tých, ktorí pravidelne športujú. Pokiaľ nešportujú, niežeby na nich fyzika neplatila tiež, ale v konečnom dôsledku želaný tuk nespália, pretože beh môže byť problém. "Je to pre nich príliš únavné, nevydržia, vyčerpajú energiu. Potom sa vrhnú na chladničku, lebo im chýba glukóza," skonštatoval fyziológ.


Ak by sa tak nestalo, na ďalší deň sa cítia ako zbití, takže na nejaký beh už ani len nepomyslia a k ďalšiemu behu sa možno odhodlajú až o dva - tri dni. "Človek, ktorý nie je zvyknutý behať, tak beh je pre neho stres," dodal Bielik. "Ak chceme po sviatkoch schudnúť, mali by sme sa hýbať každý deň," tvrdí fyziológ. Čo je v prípade chôdze oveľa pravdepodobnejšie, keďže pri nej nedochádza k náhlemu úbytku energie. Nemusí to byť ale len chôdza. "Môžu to byť bežné práce okolo domu, prechádzka s deťmi, aj lyžovanie," skonštatoval Bielik.

Ak teda bežne nešportujete, je lepšia hodina chôdze každý deň, ako hodina behu raz-dvakrát za týždeň. "Je dôležité, aby sme dosahovali nejakú intenzitu, a tá intenzita má byť taká, že sme trochu zadýchaní, ale vieme ešte plynule rozprávať a po skončení aktivity sme mierne spotení," radí fyziológ. Päť kilometrov chôdze denne, čo je približne hodina, môže byť dobrým zvykom pre nešportovcov. Športovci môžu aj behať a rovnaké množstvo energie spáliť za oveľa kratší čas.

Pozrite si video najväčších bežeckých sviatočných pretekov na Slovensku tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy