Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Napätie na Blízkom východe narastá do extrému. Teherán hrozí Amerike ukrutnou odvetou
Zdielať na

Napätie na Blízkom východe narastá do extrému. Teherán hrozí Amerike ukrutnou odvetou

BAGDAD, TEHERÁN / Americký letecký útok na konvoj iránskeho generála Sulejmániho hrotí napätie na Blízkom východe do extrému. Teherán hrozí Amerike ukrutnou odvetou. Trumpova administratíva zasa po tvrdom útoku navrhuje diplomatické rokovania. Medzitým v sobotu do oblasti Bagdadu, kde je americké veľvyslanectvo a letecká základňa dopadlo niekoľko rakiet. Nikoho však nezabili.

Uprostred chaosu, ktorý prepukol po zabití iránskeho generála v Iraku sú aj siedmi slovenskí vojaci. "Slovenskí vojaci, ktorí pôsobia v Iraku sú v poriadku a plne pripravení splniť prípadné evakuačné pokyny v zmysle rozhodnutia velenia NATO. V nadväznosti na aktuálnu situáciu v Iraku po smrti iránskeho generála Kasima Sulejmániho už NATO pozastavilo výcvikovú skupinu a plnenie operačných úloh," uviedla Danka Capáková, hovorkyňa MO SR.

V súvislosti s aktuálnou situáciou na Blízkom východe predseda vlády SR Peter Pellegrini informoval, že vládny špeciál je pripravený kedykoľvek vyzdvihnúť siedmich slovenských vojakov slúžiacich na misii v Iraku. Bezpečnosť našich vojakov, ale aj všetkých občanov Slovenska, ktorí sa teraz nachádzajú v Iraku, je pre vládu prioritou číslo jeden. Všetky kroky budú koordinované s rezortmi obrany a vnútra SR. 

Ulice Bagdadu zaplavili tisíce smútiacich. Sprevádzali rakvy Sulejmániho i veliteľa irackých milícií al Muhandisa, ktorý tiež zahynul pri útoku. Okrem týchto prominentov americké bezpilotné lietadlo v piatok zabilo ďalších osem ľudí. Telá Sulejmániho a Muhandisa prevážali do posvätného mesta šítov, do Karbaly. Masy smútiacich sa zhromaždili aj v Teheráne, kde skandovali protiamerické slogany. "Američania si myslia, že sa zabitím generála zbavili problému. Urobili chybu, veľkú strategickú chybu. Uvidia, že skutočne ťažké dni ich ešte len čakajú," vyjadril sa Hassan Rouhani, iránsky prezident. 

Iránsky prezident Rúhaní adresoval Američanom po stretnutí s rodinou zabitého generála viacero výhražných vyhlásení. Jeho generáli tvrdia, že majú na muške až 35 amerických cieľov v regióne. Generáloví stúpenci zasa sľubujú odvetné akcie proti americkým cieľom na celom svete. 

"Sulejmáni plánoval zákerné útoky na amerických diplomatov a vojakov, ale my sme ho pristihli pri čine a zneškodnili," oponuje Donald Trump, americký prezident. V silných slovách nezaostáva ani Amerika. Útok na generála prikázal prezident Trump, vraj aby predišiel konfliktu. Do susedného Kuvajtu pritom vyslal 3000 amerických vojakov a Teherán pozýva k diplomatickým rozhovorom. Tieto jeho kroky však v regióne vnímajú ako provokáciu. Odvetné reakcie možno očakávať po pohreboch Sulejmániho a al Muhandisa.

"O situácii sme pravidelne informovaní, samozrejme platí, že bezpečnosť našich vojakov je na prvom mieste," dodala Danka Capáková.

Najčítanejšie správy