Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Severom Slovenska sa prehnal vietor o sile orkánu. Viaceré obce ostali na Štedrý deň bez elektriny
Zdielať na

FOTO: Severom Slovenska sa prehnal vietor o sile orkánu. Viaceré obce ostali na Štedrý deň bez elektriny

SLOVENSKO / Silný vietor s rýchlosťou orkánu sa včera prehnal aj Vysokými Tatrami. Našťastie nespôsobil väčšie materiálne škody, ani sa nikto nezranil. No hasiči a policajti strávili Štedrý deň v teréne. Ľudia vo viacerých lokalitách však strávili Štedrý večer bez elektriny.

"Čo sa týka Štedrého dňa, pre našich príslušníkov je taký ako každý iný deň, aj keď v srdci prežívajú Vianoce, ale v skutočnosti sú pripravení pomáhať aj iným," skonštatoval riaditeľ OR HaZZ Poprad Ondrej Šproch. 

A nebolo tomu inak ani počas Štedrého dňa. Popradskí hasiči zasahovali na viacerých miestach. "Či už to bola Štrba, Liptovská Teplička, Ždiar, Tatranská Lesná, Tatranská Lomnica, Vyšné Hágy, kde sme odstraňovali popadané stromy, zaznamenali sme celkovo deväť výjazdov," doplnil Ondrej Šproch. 

A hasiči zasahovali aj na 1. sviatok vianočný. Obyvateľov bytovky v Poprade niekoľko minút po polnoci vystrašil unikajúci plyn. "Hlavne v dôsledku tých udalostí, ktoré sa stali v Prešove, ľudia sú už opatrnejší a dávajú si väčší pozor, keď sa niečo také udeje, ihneď to hlásia," priblížil Ondrej Šproch. 

Niekoľko hodín v teréne strávili aj tatranskí mestskí policajti. "Dostali sme troška od prírody nejaké malé darčeky, pofúkal nám vietor, ale také počasie nás nemôže prekvapkať," pousmial sa zástupca náčelníka MsP Vysoké Tatry Jozef Štefaňák. "Spolu s hasičmi, so štátnou políciou, s mestskými firmami sme to všetko zvládli," dodal. 

Tatrancov už hocičo len tak nezaskočí, stále majú v pamäti veternú hrôzu z roku 2004. "Táto vec nás zocelila a nás naučila, ako sa chovať v takýchto krízových situáciách. Všetko zvládneme spoločnými silami," vyhlásil Jozef Štefaňák

Obyvatelia zostali bez elektriny

Plechovú strechu strhol silný vietor, budova tak zostala bez krytiny. "Jednalo sa o strechu rozmerov 35x15m," priblížil riaditeľ KR HaZZ Žilina Jaroslav Kapusniak. Vietor ju strhol v noci, keď ľudia ešte spali. "Vietor bol nárazový, chvíľami bolo tak, že ani nezafúklo, ale chvíľami to bolo silné," poznamenal obyvateľ Slovenského Pravna. 

Ťažký starý plech zrazil k zemi aj elektrický stĺp. Ľudia zostali bez elektriny. "Pretrhlo vedenie, tak nám vypadávala," uviedol miestny obyvateľ. Strhnutú strechu dokázala zdvihnúť len ťažká technika, žeriavom plech premiestnili za budovu a sprístupnili príjazdovú cestu.

Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy