Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Judita je obžalovaná z vraždy spolužiaka. Pred gymnáziom, ktoré sa za ňu zaručilo, sa zišli aktivisti
Zdielať na

Judita je obžalovaná z vraždy spolužiaka. Pred gymnáziom, ktoré sa za ňu zaručilo, sa zišli aktivisti

ŽILINA / Judita (16), ktorá mala podľa obžaloby v máji zavraždiť svojho kamaráta a zároveň spolužiaka Tomáša, je vo vyšetrovacej väzbe. V pondelok sa pred gymnáziom ktoré navštevovala obžalovaná študentka, ale aj zavraždený Tomáš stretli aktivisti. Nepáčilo sa im, že škola za dievča, ktoré čelí obžalobe z vraždy, dala záruku.

Tichý protest zorganizoval bývalý študent školy. "Stojíme tu preto, že sme všetci zarmútení smrťou Tomáška, ako jeho blízki priatelia," uviedol organizátor Eduard Žanony. Pred gymnáziom horeli sviečky organizátori si tak chceli uctiť pamiatku zavraždeného Tomáša. Smútok zo smrti chlapca, ktorý mal život ešte len pred sebou, ale nebol jediným dôvodom protestu. Tomášovu rodinu ešte v júli pobúril fakt, ako sa škola ku svojim dvom študentom postavila. Traja pedagógovia a riaditeľka školy sa za Juditu v liste, ktorý poslali na hlavičkovom papieri prokurátorovi a sudcovi, zaručili. "Prevzali záruku za nápravu obvinenej v prípade, že bude obvinená prepustená na slobodu," povedal Ján Halagan, obhajca rodiny zavraždeného. "Nesúhlasíme s postojom školy, odmietli sa im ospravedlniť," tvrdí organizátor. "My sme chceli papier, že prezentoval školu a nič proste a oni sa zaručia za obžalovanú?" udivene sa pýta Vladimír Teličák, otec Tomáša. Tomášov otec cez slzy ani nedokázal dopovedať myšlienku. "Takého človeka pustiť medzi deti mi príde nemorálne a neľudské," dodal.

Riaditeľka tvrdí že by sa pod tlakom okolností dnes už rozhodla inak. "Je nám nesmierne ľúto, že to bolo tak uchopené a že to spôsobilo takú obrovskú bolesť, toto nebolo našim úmyslom. My sme ju podpisovali s dobrým úmyslom," povedala riaditeľka školy Jana Zrníková. Riaditeľka tvrdí, že ich o napísanie záruky požiadala rodina obvinenej. "Nás požiadala matka Judity na odporúčanie právnika," dodala. "Myslím si že rodina si toto nezaslúži, aby sa škola takto zaručovala," oponuje Eduard Žanony.

Od novembra už Judita nie je študentkou gymnázia. "Akonáhle bola vznesená obžaloba dievča ukončilo štúdium," potvrdila riaditeľka. Tomášova rodina očakáva od gymnázia verejné ospravedlnenie. "Samozrejme veľmi rada ich pozvemn dovnútra a odkomunikujeme túto vec," dodala Jana Zrníková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy