Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Sudca rozhodol o väzbe pre obvinených Daňa a Vaskyho
Zdielať na

Sudca rozhodol o väzbe pre obvinených Daňa a Vaskyho

BRATISLAVA / Sudca po niekoľkých hodinách rozhodol o väzobnom stíhaní pre obvinených Martina Daňa a Rudolfa Vaskyho. Do väzby mali putovať z dôvodu prevencie a obavy z pokračovania v trestnej činnosti. Obhajoba aj prokurátor ale voči rozhodnutiu sudcu podali sťažnosť.

"Youtuberi" Daňo a Vasky sa v pondelok postavili pred sudcu. Ten rozhodoval o ich väzbe z dôvodu, že by mohli pokračovať v trestnej činnosti. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I ich vzal do väzby. 

Stanovisko súdu:

"OS Bratislava I vzal do väzby obvineného R.V., a to z dôvodov tzv. preventívnej väzby, t. j. z dôvodnej obavy, žeby mohol pokračovať v trestnej činnosti. Súd neakceptoval prokuratúrou navrhovaný dôvod tzv. útekovej väzby. Obvinený a prokurátor podali sťažnosti, o ktorých po doručení veci bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave."

"OS Bratislava I vzal do väzby obvineného M.D., a to z dôvodov tzv. preventívnej väzby, t. j. z dôvodnej obavy, žeby mohol pokračovať v trestnej činnosti. Súd neakceptoval prokuratúrou navrhované dôvody tzv. útekovej a kolúznej väzby. Obvinený a prokurátor podali sťažnosti, o ktorých po doručení veci bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave."

 Po niekoľkých hodinách vyhlásený verdikt tak právoplatný nie je.  O sťažnosti bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

Martina Daňa a Rudolfa Vaskyho NAKA zadržala ešte 13. decembra tohto roka. 

"S klientom som sa ráno dobrovoľne dostavil na Národnú kriminálnu agentúru za účelom vykonania procesných úkonov. Klient bol potom vyšetrovateľom NAKA zadržaný z dôvodov takzvanej útekovej väzby a z dôvodov väzby pokračovacej," uvoedol pre televíziu JOJ Daňov právny zástupca Michal Mandzák. Následne ich vyšetrovateľ obvinil. "Bolo vznesené obvinenie pre prečin výtržníctva a pre prečin podnecovania," dodal Mandzák. 

Internetového prispievateľa Martina Daňa polícia v decembri obvinila zo spáchania daňového podvodu podľa § 277a Trestného zákona. Ako konateľ spoločností so sídlom v Bratislave si v priebehu rokov 2011 a 2012 neoprávnenie uplatnil nárok na vrátenie DPH za objednané služby. Neoprávnene si uplatnil nárok na vrátenie DPH vo výške 187 822 eur. 

Rudolfa Vaskyho v lete neprávoplatne odsúdili na podmienečný trest za prečin násilia proti skupine obyvateľov a prečinu podnecovania. V roku 2015 totiž v rozhlasovom vysielaní hovoril o "roxorovej revolúcii", pričom spomínal zoznam osôb, ktoré majú byť ubité.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy