Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vydavateľa časopisu Zem a Vek uznali za vinného. Súd mu vymeral 4000 eur pokutu
Zdielať na

Vydavateľa časopisu Zem a Vek uznali za vinného. Súd mu vymeral 4000 eur pokutu

Archívna reportáž

PEZINOK / Vydavateľa a šéfredaktora časopisu Zem a Vek Tibora Eliota Rostasa uznal samosudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku za vinného z trestného činu hanobenia národa a šírenia extrémistických materiálov a uložil mu pokutu vo výške 4-tisíc eur. Pokiaľ by finančný trest nezaplatil, náhradným trestom by boli tri mesiace väzenia. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný aj prokurátor sa voči verdiktu odvolali.

Obžalovaného prišlo na pojednávanie podporiť viacero priaznivcov. Počas odôvodňovania rozsudku samosudca prikázal z pojednávacej miestnosti vyviesť bývalého sudcu najvyššieho súdu a politika Štefana Harabina, ktorému sa nepáčili niektoré argumenty súdu. Ten na to vyhlásil, že "keď bude právny štát", sudca bude stíhaný za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Rovnako sa vyjadril aj na adresu prokurátora Tomáša Honza.


Pri odôvodňovaní rozsudku samosudca porovnával americkú a európsku koncepciu slobody prejavu. Uviedol pritom, že v rámci európskej koncepcie sa presadzuje postoj, že v prípade nepostihovania podobného konania, ako spáchal obžalovaný, sa môže roztočiť "špirála nenávisti" čo môže vyústiť do udalostí ako napríklad genocída v Rwande. "Obžalovaný je trestaný za hanlivý článok proti židom," povedal s tým, že k publikovaným protižidovským citáciám sa Tibor Eliot R. hlási a považuje ich za správne. "Postihovaný je práve za tento svoj prejav," zdôraznil sudca. Podľa súdu sa však napísaním článku, napriek tomu, že je hanlivý, nedopustil obžalovaný podnecovania nenávisti. "Súd nezistil existenciu úmyslu podnecovať," uviedol sudca s tým, že v danom článku chýbala výzva, ktorá je súčasťou skutkovej podstaty podnecovania.

Vydavateľ a šéf časopisu Zem a Vek čelil obžalobe pre šírenie extrémistických materiálov, hanobenie národa a podnecovanie rasovej nenávisti. V článku Klin Židov medzi Slovanmi z mája 2017 Tibor Eliot R. uvádzal citácie na adresu židov, ktoré pripisuje historickým osobnostiam ako Matej Bel, Andrej Kmeť, Jozef Miloslav Hurban alebo Svetozár Hurban Vajanský. "To, čo nájdeme v historických spisoch od najväčších slovenských dejateľov, by si dnes bez sociálnej a mediálnej smrti nemohol dovoliť napísať nikto. Ba dokonca zákony, ktorým sme dovolili, aby nad nami vládli, by nás priviedli až k samotnému vylúčeniu zo spoločnosti," napísal napríklad v článku.

Pred súdom minulý týždeň deklaroval obžalovaný svoju nevinu s tým, že pri opísaní článku využil exaktné citácie historických osobností. Zdôraznil tiež, že v článku vyzýval k solidarite a vzájomnosti národov a odmietol akékoľvek výzvy k nenávisti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy