Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozlúčka ako sa patrí. V Tatrách pochovali lyže
Zdielať na

Rozlúčka ako sa patrí. V Tatrách pochovali lyže

VYSOKÉ TATRY / Bola to posledná rozlúčka so všetkými poctami. V Tatrách oplakávali zimnú sezónu a symbolicky pochovali lyže. Ak sa ale počasie príliš nezblázni, niektoré svahy vraj ešte otvoria počas veľkonočných sviatkov.

Tatranské ráno ponúklo turistom obrovskú atrakciu. Lesná zver sa pobrala pred jeden z tatranských hotelov a tam si pochutnávala na zelenej tráve. Zvieratá sa stali vďačným objektom pre okoloidúcich turistov. O niekoľko minút sa v celých Vysokých Tatrách nádherne rozsnežilo. Kto mal chuť na lyžovanie, stačilo sa posadiť na lanovku a zažiť aj na jar pravú zimnú atmosféru

​Na Solisko, kde sa oficiálne uzatvárala lyžiarska sezóna, to ale na definitívny koniec vôbec nevyzeralo. "Ešte by to mohlo byť aspoň na dva týždne," povedal turista Jozef. A sezóna bola podľa Ivana, ďalšieho z turistov "uno perfecto". Lyžiarov a skialpnistov prišlo veľmi veľa.Chceli odprevadiť lyžu soliskovú na jej poslednej ceste. Tak sa tam už dlhé roky lúčia so zimnou sezónou . Niektorí sa vyviezli lanovkou, iní prišli na lyžiach a tí najodvážnejší aj na historických kúskoch. "Každý, kto má svoje lyže, tak vie koľko majú rokov, napríklad moje majú sto rokov," priznal Vlado Hubáč, historický lyžiar. 

Rozlúčka to bola ale veselá a turisti si ju parádne užili. "Kým je sneh, nech sa lyžuje, ja by som nepochovával," nesúhlasí s úsmevom na perách ďalší s turistov. Lyža Solisková sa na jarno-letný odpočinok odobrala po viac ako 4 mesiacoch. A aj keď ju v sobotu pochovali, lyžovačka ešte nekončí. "Ak sa nič dramaticky nezmení, tak lyžovať chceme aj počas Veľkej noci," informoval Marián Galajda, hovorca TMR. "Keby bola možnosť, tak lyžujeme celý rok," dodal turista Martin. 

Jedným z najnavštevovanejších miest vo Vysokých Tatrách je symbolický cintorín na Popradskom plese. Turisti tam prichádzajú aj kvôli farebným dreveným krížom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy