Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalý mafiánsky boss Borža zostáva za mrežami. O jeho prepustení prehovorila rodina
Zdielať na

Bývalý mafiánsky boss Borža zostáva za mrežami. O jeho prepustení prehovorila rodina

KOŠICE / Bývalého košického bossa Dušana Borženského na slobodu nepustili. Muž prezývaný Borža ostáva naďalej vo väzení, kde si odpykáva 23-ročný trest za účasť na troch mafiánskych vraždách. Hoci mu prvostupňový súd šancu na riadny život dal, odvolanie prokurátora veci zmenilo.

Boržova nádej, že sa už čoskoro dostane z väzenia sa rozplynula po rozhodnutí krajského súdu. Ten jeho žiadosť o prepustenie na slobodu zamietol. "Pretože boli splnené len formálne a nie materiálne podmienky podmienečného prepustenia," vyjadrila sa hovorkyňa súdov v Košiciach Anna Pančurová. "Poviem to jednoducho, nebol nadšený, určité sklamanie tam je, viac by som to nerozvádzal," povedal jeho obhajca Tibor Bacsó. 

Konkrétne dôvody rozhodnutia krajského súdu obhajcovi zatiaľ nie sú známe. "Osobne si myslím, že všetky podmienky respektíve úlohy, ktoré boli krajským súdom stanovené boli splnené, ale samozrejme bližšie sa vyjadrím až po doručení písomného rozhodnutia," pokračoval Bacsó.
 

Ďalšiu žiadosť môže podať až o rok, poslednou nádejou dostať sa spoza mreží skôr sú mimoriadne opravné prostriedky. "Budem odporúčať využitie mimoriadneho opravného prostriedku, jednak dovolania a po zvážení aj ústavnú sťažnosť," dodal obhajca Dušana Borženského. 

"Rozhodne plánujem žiť plnohodnotne a čestne, už viac sa nechcem zaoberať žiadnou kriminálnou činnosťou, alebo aby som padol do nejakých komunít ľudí, ktorí sa zaoberajú takýmito vecami. Celá moja minulosť bola vlastne mnou samým odsúdená," vyjadril sa odsúdený Dušan Borženský.

Vyjadrenie rodiny Borža

Bývalý mafiánsky boss je presvedčený o tom, že svoj dlh spoločnosti už splatil. Odsedel si takmer 19 rokov . Na slobode ho čaká partnerka a dcéra, ktoré ho vo väzení po celý čas pravidelne navštevovali. "Chcem Dušanovi pomôcť materiálne, ale hlavne ako žena mu vytvoriť citové zázemie," prezradila jeho priateľka. 

"Myslím si, že môj otec si dlh spoločnosti už splatil. Aj napriek tomu aké skutky v minulosti spáchal, si je vedomí toho, že nerobil dobre. Neprišiel o zdravý rozum a naďalej bojuje o to, aby sme už konečne boli spolu," povedala dcéra Simona. 

Borženský si odpykáva trest za vraždu konkurenta Karola Kollárika, i za popravu Jána Kromku. Treťou je vražda Fdila Pasjaču z roku 2000. Ak by si mal odsedieť celý trest, na slobodu by sa dostal v roku 2023. 

Borža za mrežami stihol napísať aj knihu pre deti. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy