Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Deti na festivale pomaľovali poníka. Ľudia hovoria o týraní
Zdielať na

FOTO: Deti na festivale pomaľovali poníka. Ľudia hovoria o týraní

Zdroj: Facebook - Stop týraní -tvrdší tresty

ŠIKLŮV MLÝN / Detská hra v zábavnom parku Šikland u našich českých susedov sa zvrhla na šikanu. Hneď po zverejnení fotiek ľudia s hrôzou reagovali na týranie zvieraťa. Deti vrámci zábavy totiž pomaľovali malého poníka.

Fotografie zverejnila na sociálnej sieti organizácie Stop týraní - tvrdší tresty. Čierne škvrny, neforemné obrázky, srdiečka a podpisy. To je dielo, ktoré vytvorilo potravinárskou farbou šesť detí na bielej srsti poníka v zábavnom parku na Morave.  

Ide o týranie?

"Nenazvala by som to týraním. Kone a poníky, ktoré sú trénované a zvyknuté na deti, musia byť veľmi pokojné," vysvetľuje veterinárka Markéta Petráňová, ktorá sa na kone špecializuje. Tie sú naozaj zvyknuté na všeličo. Napríklad pri hipoterapii ( fyzioterapia na koni - pozn. redakcie) tieto zvieratá vydržia aj nepríjemné situácie, uvádza portál Blesk.cz"Čo je ale za hranicou, je maľovanie okolo očí. To je vyložene nebezpečné, i keď ide len o potravinársku farbu," popisuje odborníčka. 

​Poník totiž rovnako ako človek môže ochorieť zápalom spojiviek. Veľký pozor by si mali dávať deti aj na jeho slabiny, pretože to je veľmi citlivé miesto. Vhodné podľa veterinárky nie je ani držanie koníka za hlavu. "Keby tomu poníkovi niečo vadilo, dal by to najavo, pohrýzol by ich, staval by sa na zadné a kopal," povedala Petráňová. Dôležité vraj je hlavne to, aby rodičia deťom vysvetlili, že na zvieratá sa bežne nemaľuje. Na to majú papier. "Keby potom prišli k nejakému zvieraťu, ktoré na toto zvyknuté nie je, mohol by to byť veľký problém," uzatvára.

Ospravedlnenie parku 

Prevádzkovateľom areálu nakoniec došlo, že to nie je v poriadku: "Veľmi sa ospravedlňujeme, v žiadnom prípade sme nekonali v zlom úmysle. Farby boli nezávadné potravinárske, ktoré sa používajú na maľovanie detí na tvár," stojí v ich poznámkach. "Pre budúcnosť sa podobných aktivít striktne vyvarujeme," sľubujú na záver.

Na Facebooku sa strhla lavína hnevu na usporiadateľa. "To je jasné týranie, ako to, že nikto nezakročil?" Pýtala sa jedna užívateľka sociálnej siete. "Čo to je za rodičov, že to dovolí? Zobrať im deti," hnevajú sa ďalší. Na druhej strane ľudia namietajú, že o týraní zvierat nešlo ani zďaleka.

Pozrite si ďalšiu archívnu reportáž od našich českých susedov. Deti v ZOO kameňmi zabili plameniaka:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy