Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Žiadajú o mimoriadny dovoz lieku. Ťažkosti po magnetickej rezonancii musí pacientka riešiť až v Rakúsku
Zdielať na

Žiadajú o mimoriadny dovoz lieku. Ťažkosti po magnetickej rezonancii musí pacientka riešiť až v Rakúsku

BRATISLAVA / S odstupom troch mesiacov sa vraciame k prípadu pani Jany z Bratislavy, ktorá po magnetickej rezonancii a podaní kontrastnej látky trpí pálčivými bolesťami celého tela. Jana medzitým svojpomocne vyhľadala lekársku pomoc v Rakúsku a v spolupráci so slovenským lekárom sa pokúša o liečbu cheláciou - ide o vylúčenie ťažkých kovov z tela. Liek sa podáva infúzne a na Slovensku nie je registrovaný. Lekár pani Jany preto požiadal ministerstvo zdravotníctva o mimoriadny dovoz.

Vyšetrenie magnetickou rezonanciou s podaním kontrastnej látky pri vyšetrení pečene absolvujú denne desiatky až stovky Slovákov. V prípade pani Jany ale došlo podľa prvotných lekárskych správ k závažným nežiadúcim účinkom. Štátny ústav pre kontrolu liečiv eviduje reakciu dotknutej pacientky ako prvý prípad nežiadúcej reakcie na kontrastnú látku u slovenských pacientov.

"Hľadali sme alternatívny spôsob liečby, lebo inak sme u lekárov nepochodili," reagovala pani Jana, matka dotknutej pacientky. "K nám sa dostala s tým, že bola vo veľmi zúfalom stave, tie bolesti boli priam neznesiteľné," priblížil MUDr. Emilián Kozma z Ambulancie praktického lekára pre dospelých a integrovanej medicíny. 

Lekár, ktorý pracoval istý čas v zahraničí, sa skontaktoval so svojim kolegom v Rakúsku a ten Jane predpísal niekoľko balení účinnej látky DTPA. Infúzne jej boli následne podané na Slovensku. "O takých 30% zlepšenie tam je cítiť," potvrdil Emilián Kozma. "Absolvovala niekoľko chelácií, trošku tomu zdravotnému stavu to pomohlo," myslí si matka Jana. "My by sme potrebovali od hlavného toxikológa, keby nám túto látku mohol zlegalizovať," pokračovala ďalej. 

"Nakoľko nejde o bežnú štandardnú eliminačnú liečbu, posunul som to celoslovenskej komisii na posudzovanie chorôb z povolania," reagoval MUDr. Ľubomír Legáth, hlavný odborník MZ SR pre klinické pracovné lekárstvo a klinickú toxikológiu. "Celoslovenská komisia na posudzovanie chorôb z povolania MZSR dostane podnet, o záveroch bude informovať žiadateľa, lekára. To sa týka aj uvedeného prípadu," vysvetlila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Žiaľ, komisia liečbu cheláciou za pomoci látky DTPA Jane neschválila. "Problém vidím v tom, že akékoľvek inovácie sú to veľmi brzdené," poznamenal Emilián Kozma. Látka DTPA, ktorá sa podáva infúzne, pritom nestojí tisíce ale len stovky eur. V Janinom prípade nejde o finančne náročnú liečbu, skôr len strach z neznáma. Kým v Rakúsku pacientov s príznakmi ako u pani Jany liečia, na Slovensku diagnóza či podozrenie na gadolínium v tele neexistuje.

Pozrite si aj príbeh pani Renáty, ktorej poisťovňa odmietla uhradiť liečbu, sa vyzbierali takmer 40 tisíc eur: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy