Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Pád lavíny sa v Nízkych Tatrách skončil tragicky. Strhla so sebou dvoch lyžiarov
Zdielať na
Krimi

FOTO: Pád lavíny sa v Nízkych Tatrách skončil tragicky. Strhla so sebou dvoch lyžiarov

BRATISLAVA / Mladý lyžiar v sobotu v dopoludňajších hodinách prišiel o život pri páde lavíny v Nízkych Tatrách. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS). Lavína zasypala muža v Školskom žľabe neďaleko Chopku a strhla aj ďalšieho lyžiara, ktorý zostal na povrchu lavíny s vážnym poranením nohy a nemohol začať hľadať zasypaného kamaráta.

Na mieste nešťastia zasahovali záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry vrátane psovoda. Lyžiari boli podľa HZS slovenskej národnosti. Záchranári žiadali o pomoc aj vrtuľníkovú záchrannú službu. „Vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé letové podmienky vrtuľník nevzlietol. Záchranári nalyžovali do žľabu, kde pes označil miesto zasypania. Po vykopaní zasypaného zahájili horskí záchranári okamžitú resuscitáciu v kombinácii s medikamentóznou liečbou, no napriek veľkej snahe sa muža zachrániť nepodarilo,“ priblížili záchranári.

Druhému zranenému lyžiarovi vo veku 27 rokov poskytli na mieste neodkladnú zdravotnú starostlivosť, fixáciu vákuovou dlahou a matracom. Podali mu tiež liek proti bolesti. „Následne záchranári za pomoci lanovej techniky v dĺžke skoro 300 metrov vytiahli zo žľabu zraneného lyžiara na zjazdovku. Odtiaľ bol pomocou saní a snežného skútra transportovaný na Bielu púť, kde bol odovzdaný posádke RLP na prevoz do nemocnice. Rovnako sú za pomoci lanovej techniky, saní a snežného skútra transportované telesné pozostatky nebohého 23-ročného muža, ktoré budú odovzdané obhliadajúcemu lekárovi a príslušníkom Policajného zboru SR,“ objasnila HZS. Na záchrannej akcii sa zúčastnilo 16 horských záchranárov.

Horská záchranná služba v tejto súvislosti upozorňuje, že zimná sezóna sa začala. „Pamätajte, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžete byť ohrození pádom lavín. Keďže lavíny predstavujú v zimnom období najväčšie nebezpečenstvo pre návštevníkov hôr, dodržiavanie zásad bezpečnosti pri pohybe v lavínovom teréne (zimnom teréne všeobecne) by malo patriť do povinnej výbavy tak ako lavínový prístroj, sonda, lopata či mobilný telefón,“ dodali záchranári.

Pozrite si aj exkluzívne zábery pádu lavíny, ktoré zachytil jeden z lyžiarov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy