Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V kandidátnych zoznamoch nájdete aj Petra Sagana, Mareka Saparu či Zuzanu Šebovú
Zdielať na

V kandidátnych zoznamoch nájdete aj Petra Sagana, Mareka Saparu či Zuzanu Šebovú

BRATISLAVA / Dve ženy a 23 mužov. Také je obsadenie pozícií číslo jeden na kandidátkach pre parlamentné voľby. Tie budú 29. februára, teda o 11 týždňov. V oficiálnych zoznamoch sú aj mená Kňažko, Mečiar, Mikloško, Kaliňák či Mikloš. Nie sú to však politickí veteráni, ale ich menovci.

V parlamente je 150 kresiel, preto môže byť na každej kandidátke práve tento maximálny počet uchádzačov. Naplno to využilo 13 politických subjektov. Ministerstvo vnútra zaregistrovalo spolu 2 736 ľudí, ktorí chcú byť poslancami národnej rady.

Po skúsenostiach z minulosti sa dá predpokladať, že toto číslo mierne klesne. Do 48-ich hodín pred voľbami sa totiž jednotlivci môžu buď vzdať kandidatúry, alebo ich môže stiahnuť strana, ba dokonca strana ako celok môže odstúpiť."Vo volebnej miestnosti je volič na tento fakt upozornený na výveske," informoval Eduard Bárány, predseda Štátnej komisie pre voľby. 

V zoznamoch nájdete aj Petra Sagana, Mareka Saparu či Zuzanu Šebovú. Opäť sú to len menovci známejších osôb. Najpočetnejším titulom na kandidátkach je inžinier, tradične je tam aj veľa lekárov, právnikov, rôznych manažérov, ale aj živnostníkov či dôchodcov.

O ďalšiu verejnú funkciu sa pokúša aj mnoho primátorov či starostov, kandidujú aj športovci či umelci. Je tam však aj bača, youtuber, náhradná rodička, či defekto-skopista. Podľa politológa má údaj o povolaní pomerne veľký význam pre mnohých voličov, a to najmä pri krúžkovaní prednostných hlasov.

"Najčastejšie sú zo strany voličov uprednostňované práve povolania ako právnik, ekonóm alebo lekár. Povolanie právnika, alebo ekonóma naznačuje voličom, že ten daný kandidát je dostatočne kompetentný," potvrdil Miroslav Řádek, politológ Trenčianskej univerzity. 

Zoznamy kandidátov si môžete prezerať na internetovej stránke ministerstva vnútra. Do začiatku februára by však ľudia mali do schránok dostať tradičný novinový formát. "Približne tretina ľudí hovorí, že sa rozhodujú v poslednom týždni, alebo v posledných dňoch, alebo dokonca priamo vo volebnej miestnosti pri tom volebnom akte," poznamenal Martin Slosiarik z agentúry Focus. 

Videli ste už poslednú reláciu Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy