Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Po mesiaci opustil nemocnicu chlapec z tragickej nehody autobusu
Zdielať na

Po mesiaci opustil nemocnicu chlapec z tragickej nehody autobusu

NOVÉ ZÁMKY / Dnešný piatok trinásteho bol pre 15-ročného Sebastiána malým víťazstvom. Dnes ho prepustili z nemocnice ako posledného pacienta z autobusu, do ktorého paradoxne taktiež trinásteho - ale novembra - vrazil kamión pri Zlatých Moravciach. Polícia nehodu stále vyšetruje a neposkytuje viac informácií.

"Všetci bojovali a proste sa to vyhralo, som šťastný," hovorí Sebastiánov otec Karol Polyak.

Z novozámockej nemocnice dnes prepustili 15-ročného chlapca, ktorého sem priviezli presne pred mesiacom po tragickej nehode autobusu na starej zlatomoraveckej ceste.

"Boli sme pri ňom, prvého sa prebral a začal komunikovať, vtedy sa druhýkrát narodil prakticky," opisuje hrozivé chvíle Karol Polyak.

Sebastián mal spomedzi 6. cestujúcich, ktorých vo štvrtok 13. novembra previezli do novozámockej nemocnice po zrážke autobusu a kamióna, najťažšie zranenia. Bol v kritickom stave, zlyhávali mu životné funkcie, začal sa boj o jeho život.

"Po akútnej diagnostike sme pristúpili k urgentnému operačnému výkonu, postupne sa nám podarilo stabilizovať základné vitálne funkcie," opisuje zásah lekárov primár kliniky AIM FNsP Nové Zámky Štefan Krbila.

Chlapcov otec dodáva: "Od toho trinásteho sme tu boli pri ňom, s ním a sme sa s ním stále vyprávali. Všetko, čo má rád, sme mu tam priniesli, aby mu to pripomínalo domov."

Jeho stav si spočiatku vyžiadal udržiavanie pod sedatívami, aby sa jeho orgány mohli zregenerovať. Po stabilizovaní stavu ho lekári postupne odpájali od prístrojov. Dnešný odchod z nemocnice ale ešte neznamená odchod domov.

"Môže byť preložený do spádového zdravotníckeho zariadenia, kde bude aj bližšie k rodičom," vysvetľuje Zoltán Danczi, medicínsky riaditeľ FNsP Nové Zámky.

"Budem s ním na izbe a budeme spolu cvičiť a takéto veci," hovorí otec.

Rodičia Sebastiánovi postupne rozprávali aj o samotnej nehode. Chceli sa vyhnúť tomu, aby sa o tom dozvedel z internetu.

Otec vraví: "Neuvedomuje si to tak, ešte je pod liekami a všetky tie fotky a netreba to vyťahovať už, aj tie rodiny, idú sviatky, nech im to nepripomína zas."

Primár Krbila dodáva: "To je úraz, ktorý bol veľmi vážny a to poškodenie mozgu bolo dosť ťažké."

Vďačný otec by pochopiteľne bol najradšej, keby mal syna čo najskôr doma: "Ďakujem aj celému oddeleniu jak sa postarali, to by sme chceli veľmi, aby sviatky trávil doma."



Tragických nehôd autobusov sme na Slovensku žiaľ mali viac:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy