Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Nadrozmerný demolačný stroj dorazil do Prešova
Zdielať na

VIDEO: Nadrozmerný demolačný stroj dorazil do Prešova

PREŠOV / V piatok popoludní dorazil demolačný stroj z Českej republiky do Prešova, kde má začať s rozoberaním najvyšších poschodí poškodeného paneláku po výbuchu.

V piatok ráno prekročil hranice Slovenska demolačný stroj, za pomoci ktorého sa budú realizovať búracie práce na bytovom dome v Prešove. Z českého Kladna prešli štyri kamióny s návesmi viac ako 600 kilometrov.  "Stroj v plnej konfigurácii váži 230 ton a dosahuje výšku 68 metrov,"  uviedol technický riaditeľ Miroslav Kučera. 

Nadrozmerný náklad sa presúval po trase Drietoma - Trenčín - Žilina - Martin - Ružomberok - Liptovský Mikuláš - Poprad - Prešov (Mukačevská 7). Konvoj sa skladal zo štyroch vozidiel, najdlhšie vozidlo malo dĺžku až 30,28 metra, šírku 4,3 metra, výšku 4,5 metra a hmotnosť až 120 ton. 

Pozrite si video spred paneláku v Prešove: 

Na prešovskom sídlisku, kde presne pred týždňom došlo k výbuchu v paneláku, upravujú v jeho okolí terén a pripravujú dvojmetrovú ochrannú vrstvu potrebnú na to, aby sa mohlo začať s rozoberaním budovy. Nadrozmerný demolačný stroj teraz musia celý zložiť z návesov a poskladať. Už začiatkom budúceho týždňa by mali začať s rozoberaním vybuchnutej bytovky. "Do večera stihneme zložiť materiál z nákladiakov, umiestniť ho tak, ako ho budeme skladať," povedal technický riaditeľ demolačnej firmy Jiří Raška. 

Samotná demolácia bytovky by mala trvať podľa predbežných odhadov asi týždeň. S istotou to však zatiaľ nevedia. "Neviem, došlo tam k explózii, nikto nevie v akom je to stave a čo to môže urobiť," dodal Raška. "Je zákaz priblíženia sa do blízkosti bytového domu lebo hrozí jeho zrútenie a toto je stroj, kotrý má dostatočne dlhé rameno, aby mechanizmus likvidoval bytový dom a nemusel sa človek ani priblížiť," uviedla primátorka mesta Andrea Turčanová. 

Firma so špeciálnym strojom sa k tragédii v Prešove postavila natoľko ľudsky, že si bude účtovať iba prevoz. Ich prácu bude stáť mesto jedno symbolické euro.

Výbuch plynu na Mukačevskej ulici v Prešove v piatok 6. decembra si vyžiadal sedem obetí, jedna osoba je stále nezvestná. Na likvidácii požiaru a evakuácii obyvateľov sa podieľalo 117 hasičov a 50 kusov techniky. Hasičom pri zásahu pomáhali aj záchranári, policajti, vojaci alebo horskí záchranári. Nútene sú stále evakuovaní obyvatelia 69 bytov. V Prešove naďalej platí vyhlásená mimoriadna situácia.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy