Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ponúkla svoju funkciu premiérovi
Zdielať na

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská ponúkla svoju funkciu premiérovi

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sa rozhodla ponúknuť demisiu premiérovi. Urobila tak potom, čo vláda na rokovaní stiahla zákon o reforme nemocníc. Ani po niekoľkých mesiacoch ale nenašla podporu v Smere-SD, ktorý ju za ministerku nominoval.

Šéfka rezortu zdravotníctva sa rozhodla ponúknuť svoj post premiérovi Petrovi Pellegrinimu.  "Vždy som mala veľmi dobrú podporu u pána premiéra, čo si veľmi vážim," vyjadrila sa s tým, že ju Pellegrini stále odhovára od kroku, aby sa vzdala svojej funkcie. Kalavská sa takto rozhodla potom, čo vláda stiahla stratifikáciu nemocníc. Ministerka bola proti tomu, aby sa o reforme nemocníc nehlasovalo a vôbec, aby ju premiér stiahol. Podľa jej slov by bola radšej, aby sa o nej hlasovalo aj v prípade, ak by reforma neprešla.

"Predseda vlády oceňuje pôsobenie Andrey Kalavskej na čele ministerstva zdravotníctva a jej prínos pre najväčšie zmeny, ktoré sa počas tejto vlády začali. S pani ministerkou sa stretne vo štvrtok na osobnom rozhovore. Je však presvedčený, že na svojom poste by mala zotrvať a pokračovať v práci pre slovenských pacientov," uviedol premiér v stanovisku. 

Niekoľko mesiacov za reformu zdravotníctva bojovala, no podporu u Roberta Fica nenašla. Neskôr sa k Smeru pridala aj strana SNS. "Máme veľké rozpory so Smerom ohľadne predkladaných zákonov. Ale takto svoju prácu robím a nechcem ju robiť inak," poznamenala. "Treba identifikovať problémy a hľadať riešenia. Ja mám povinnosť robiť niečo pre tento národ. Ak ale nedostávam podporu od klubu, ktorý ma nominoval, považujem za povinnosť ponúknuť funkciu, aby tam nominovali niekoho lepšieho," vysvetlila svoj krok. Ministerka však vyzdvihla konanie strany Most-Híd, pretože oni ju podržali. Na rokovaní vlády sa jej totiž zastal aj samotný minister dopravy Árpád Érsek. 

Počas svojho brífingu ale neostala chladná voči Robertovi Ficovi, ktorého za jeho konanie skritizovala. Hlasovanie o stratifikácií bolo totiž niekoľkokrát presunuté. "Keď ma niekto má za nič a bude ma trištvrte roka cvičiť, je to jedno. Keď niekto ťahá hlasovanie niekoľko týždňov a správa sa neúctivo ku mne, viem s tým žiť. Ale že sa niekto takto správa k národu, je pre mňa smutné," podotkla. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy