Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vieme prví: Mikuláša Varehu po takmer 9 rokoch prepustia z väznice
Zdielať na

Vieme prví: Mikuláša Varehu po takmer 9 rokoch prepustia z väznice

Archívna reportáž

Pozrite si reportáž o predošlom rozhodovaní o prepustení Varehu

PREŠOV / Súd rozhodol o podmienečnom prepustení samozvaného kráľa Zemplína Mikuláša Varehu po takmer 9 rokoch zo sabinovskej väznice. Krajský súd v Prešove zamietol sťažnosť prokurátora. "Kráľa Zemplína" majú prepustiť už dnes, 4. decembra.

Senát Krajského súdu v Prešove na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť prokurátora proti rozhodnutiu Okresného súdu Prešov z augusta o podmienečnom prepustení odsúdeného podnikateľa Mikuláša Varehu. Podľa novej legislatívy podal v tom čase návrh na jeho prepustenie šéf väzenského zariadenia. S tým, že domov by odišiel s elektronickým náramkom na nohe. Žiadne sťahovanie sa ale v lete nekonalo. Prokurátor totiž podal sťažnosť. 

Teraz je ale rozhodnutie o podmienečnom prepustení už právoplatné. Podľa rozsudku okresného súdu je samozvaný kráľ Zemplína povinný v lehote dvoch dní dostaviť sa pred probačného a mediačného úradníka podľa miesta svojho trvalého bydliska za účelom založenia zariadenia na kontrolu jeho polohy. "Ďalej bola podmienečne prepustenému odsúdenému nariadená kontrola povinností a obmedzení technickými prostriedkami, zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby a určená skúšobná doba v trvaní 6 rokov s dohľadom nad odsúdeným počas skúšobnej doby v trvaní 3 rokov," informovala hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

Vareha na základe rozsudku tiež nesmie opustiť Slovensko bez osobnej dohody s probačným a mediačným úradníkom v mieste trvalého bydliska. "Odsúdenému tiež bola uložená povinnosť zamestnať sa v skúšobnej dobe alebo sa preukázateľne uchádzať o zamestnanie," dodala hovorkyňa súdu.

"Tie obmedzenia ktoré súd uložil, sú viac obmedzujúce ako keď je človek zavretý," vyjadril sa k obmedzeniam ešte v júni jeho obhajca Jozef Onďák. 

Samozvaný kráľ Zemplína sedel vo väzení za daňové podvody vo výške takmer 60 miliónov eur. 

Vareha "pracoval" aj spoza mreží

Okrem šachového krúžku, za ktorý dostal aj pochvalu, sa Vareha venoval aj firmám. Denne mu totiž chodili desiatky listov.  Nepáčilo sa mu ale, že nemá prístup k počítaču, či písaciemu stroju. "Mal som deň, keď som dostal 160 listov od daňového úradu," uviedol odsúdený Mikuláš Vareha. Na sťažené podnikanie sa posťažoval na pojednávaní o podmienečnom prepustení. Na cele pod posteľami má tri tony listín. Okrem spisov aj korešpondenciu s daňový úradom. 

O tom, ako sa dostal Vareha do väzenia sa dozviete viac aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy