Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vodiči, pozor: Cez Donovaly tak ľahko neprejdete. Meteorológovia už vydali aj výstrahu
Zdielať na

Vodiči, pozor: Cez Donovaly tak ľahko neprejdete. Meteorológovia už vydali aj výstrahu

POPRAD / Doprava takmer na celom Slovensku od rána kolabovala. Pre husté sneženie sa tvorili rozsiahle kolóny, boli dopravné nehody ale aj obmedzenia na cestách. Horský priechod Donovaly museli policajti pre kamiónovú dopravu uzavrieť. Meteorológovia SHMÚ už vydali pre sever Slovenska aj výstrahu pred snehovými jazykmi. Samosprávy okrem toho prišli aj s nápadom ponúknuť obyvateľom za odpratávanie chodníkov peniaze. Inde hľadajú dobrovoľníkov zadarmo.

Donovaly sú poriadne zasnežené a to znamená, že vodiči musia počítať s komplikáciami. Na vozovke sa tvoria záveje a snehové jazyky, poľadovici sa na niektorých miestach tiež nevyhnú. Policajti tak museli Donovaly pre nákladnú dopravu nad 10 metrov uzavrieť. "Dopravné hliadky odstavujú kamióny pri Kolibe sv. Krištof, alebo ich odkláňajú na horský prechod Šturec, ktorý prejazdný pre všetky vozidlá," informovala polícia. 

Cesty pod Tatrami 

Cesty pod Tatrami sú napriek sneženiu zjazdné a doprava bez problémov. Podľa riaditeľa Správy a údržby ciest PSK pre Poprad Mariána Barillu boli cestári na túto situáciu pripravení. "Máme už dávnejšie zavedené 24-hodinové nepretržité zmeny, naši dispečeri sledujú vývoj počasia, takže sme sneženie očakávali. To sa začalo v skorých ranných hodinách a hoci je sneženie sústavné, nie je intenzívne, takže na cestách problémy nerobí," vyjadril sa.  

Cestári tak už od skorých ranných hodín zabezpečujú údržbu ciest -  pluhujú a posypávajú jednotlivé úseky. Cestári pod Tatrami očakvajú sneženie až do utorka obeda. Napadnúť by tak mohlo okolo 10 centimetrov snehu s čím aj cestári rátajú.

​Meteorológovia varujú 

Na severe Slovenska v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa sa od siedmej večer môžu ojedinele tvoriť snehové jazyky. 

Výstraha prvého stupňa platí od pondelka od 19:00 do 09:00 hodiny ráno v utorok. 

Kalamita v hlavnom meste

V Bratislave sneženie, už tradične, spôsobilo dopravnú kalamitu. Hlavné mesto vyhlásilo zimnú pohotovosť už v nedeľu večer o 22. hodine a sypače preventívne cesty posypali soľou. Kolóny sa tvorili od skorých ranných hodín. V celom Bratislavskom kraji sa tvorili snehové jazyky, na ktoré upozorňovali aj meteorológovia. Polícia SR situáciu na cestách v okolí Bratislavy mapovala aj live.

Sneženie narobilo problémy aj v doprave MHD.

Peniaze za odhŕňanie 

Starostom a primátorom miest zo snehu ale veselo nie je. Od minulého roka sa už podľa novely zákona o chodníky nemusia starať majitelia priľahlých budov, ale obce a mestá. A tie to nezvládali. Zhruba polovica mala problém s nedostatkom ľudí, techniky, ale aj posypovým materiálom. A tak hľadali inovatívne riešenia.  

"S týmto problémom sa mesto vysporiadalo takým spôsobom, že zverejnilo výzvu pre občanov, ktorí sa môžu prihlásiť na dobrovoľné čistenie chodníkov, kde im bude mesto platiť 4 eurá za hodinu," vyjadril sa Marián Šulák MsÚ Komárno. Zatiaľ sa im prihlásilo 15 ľudí, každý deň sa ale prihlasujú ďalší ľudia. 

Inde sa pokúšajú získať si dobrovoľníkov, ktorí to urobia zdarma, napríklad v hlavnom meste, alebo projekt Adoptuj si svoj chodník, ktorý už rozbehli v ďalších obciach a mestách. Potreby miest a obcí to však vraj nepokryje, najmä počas kalamitných situácií. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy