Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pripravte si čižmy a zimné bundy. Začiatok decembra bude mrazivý so snehom
Zdielať na

Pripravte si čižmy a zimné bundy. Začiatok decembra bude mrazivý so snehom

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Už sa objavuje v médiách info o výmene počasia. Z teplého jesenného na chladné zimné. Do konca mesiaca sa ale ešte bude udržiavať jesenná klasika. Vo štvrtok a aj v piatok veľa oblakov, hmlisto. Len ojedinele slnečná obloha.

"Miestami prehánky, na horách od asi 1700 m snehové. Denná teplota od 5 na severe po 12 na juhu," informovala meteoguru Najlepšieho počasia TV JOJ Miriam Jarošová. 
V sobotu sa začne situácia pozvoľna meniť. V chladnom vzduchu zmohutnie nad Alpami tlaková výš, ale zároveň sa vo vyšších vrstvách atmosféry bude presúvať brázda nízkeho tlaku. "Tá zabezpečí zrážky, ktoré budú na severe prevažne snehové. Na juhu bude zrážok menej a ak sa vyskytnú, budú ešte dažďové," pokračovala Miriam.  Denná teplota od 0 na severe po 8°c na juhu.

December je mesiac, ktorý už podľa meteorológov celý patrí zime. "A tá príde a nie pomaly, povedala by som, že na drzovku vtrhne do Karpatskej kotliny. V nedeľu slnečno, s rannými hmlami, neskôr k večeru pribúdanie oblačnosti a slabé sneženie." Teplota v noci od -2 do -11°C. Teplota cez deň od 0 do 6°C.
Sneženie v nedeľu večer bude pokračovať, podľa vývoja poveternostnej situácie, aj v noci a bude zosilovať. Takže noc a aj potom pondelok budú so zamračenou oblohou, na mnohých miestach bude snežiť. Na juhozápade aj výdatnejšie. V noci bude teplota klesať na +1 až -6°C. Cez deň sneženie, v priebehu dňa to môže byť na juhu aj dážď so snehom, prípadne dážď. Denná teplota od -2 do 3°C. "Pretože pôjde o prvé sneženie, myslím na väčšej ploche nášho územia, treba byť zvlášť opatrný a na cestu vyraziť radšej skôr," upozornila meteoguru Miriam. 
V utorok a aj v stredu potom málo oblačnosti. V noci mrazivo, od -4 do -11°C. Cez deň sa vzduch prehreje na -2 až +3°C. "Samozrejme, je to iba predpoveď vychádzajúca z modelových predpokladov, ale pretože už niekoľko dní sa iba variuje s množstvom zrážok a hĺbkou ochladenia, je vysoký predpoklad, že zima s novým mesiacom naozaj príde a advent začne so snehom," dodala Miriam Jarošová. Koľko ho bude a ako chladno nakoniec bude, upresníme.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy