Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Príroda dostala novú šancu. Kľúčovecké rameno ožíva
Zdielať na

Príroda dostala novú šancu. Kľúčovecké rameno ožíva

DUNAJSKÁ STREDA / Pri Kľúčovci bude dunajská voda opäť pretekať niekdajším ramenom našej najväčšej rieky. Pre nízku hladinu Dunaja dnes síce revitalizovaným ramenom pretekal iba potôčik, ale pri dobrých prietokoch Dunaja hladina v ramene dosiahne takmer dva metre.

Nová vstupná brána po 8 rokoch oživila Kľúčovecké rameno Dunaja. "Dosť veľa času zabralo aj dohodnúť sa so všetkými zúčastnenými stranami, vlastníkmi, užívateľmi okolitých pozemkov, aby sme pomohli prírode," priblížil predseda ochranárov BROZ Tomáš Kušík. 

Prirodzené ramená Dunaja boli oddelené od tokov v rámci umelej regulácie riek. Prepojením hlavného toku rieky s niekdajším ramenom pri Kľúčovci dostáva príroda novú šancu."Vraciame život a dynamiku do ramennej sústavy, pôvodne tu bola celá sieť ramien," vysvetlil Kušík. 

"Stálo to 730 tisíc eur z lifeových projektov a ja si myslím, že to stálo za to, má to protipovodňovú funkciu, aj proti tej klimatickej zmene nám pomáha tým, že sa budú vytvárať mokrade," informoval minister životného prostredia László Sólymos. 

Samotné rameno má takmer 2 a pol kilometra, z jeho dna museli vodohospodári odstrániť nánosy bahna a rozšírili ho na 17 metrov. "Celý ekosystém si príde na svoje. Reálne sme odviezli v dĺžke 1 300 metrov zeminy a bol vyložený tento tok kameňom, ktorého bolo 2 700 kubíkov," upresnil riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Daniel Kvocera. 

"Ten súvislý breh Dunaja sa v tomto mieste otvoril, znížil sa o 4 metre, to vlastne umožní pri vodných stavoch len trošku vyšších od dnešného prietočnosť v ramene," dodal Kušík. 

"Môžu vznikať kolmé riečne brehy, kde môžu zahniezdiť vzácne druhy vtákov. 44,33," zhodnotila Katarína Goffová z Katedry Zoológie PF UK. 

"V povodí Dunaja žije 64 druhov rýb, týmto rybám treba tieto ramená, ktoré tu boli odrezané od toku, otvoriť," poznamenal prezident Slovenského rybárskeho zväzu Emanuel Seeman. 

Pri súčasnej nízkej hladine Dunaja prepojenie s ramenom pripomína stavbu, ktorá je kompromisom vodohospodárov, ministerstva a ochranárov. "Trvalo to dlho, tak sme radi, že je to spravené," skonštatoval Kušík. 

Na slovenskom brehu Dunaja navyšujú hrádze pri Dunaji. Prinútili ich k tomu nové údaje meteorológov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy