Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tisíce ľudí obťažuje smrad. Zainteresované strany sa stretli za jedným stolom, aby problém odstránili
Zdielať na

Tisíce ľudí obťažuje smrad. Zainteresované strany sa stretli za jedným stolom, aby problém odstránili

LEVOČA / Zápach, ktorý už vyše roka trápi obyvateľov Levoče a okolitých obcí, riešili na pracovnom rokovaní. Na mestskom úrade v Levoči sa zišli všetci zainteresovaní, vrátane konateľa firmy, ktorá vyváža hnojivo. Vzduch v meste, ktoré je zapísané v UNESCO, je v čase hnojenia podľa domácich aj návštevníkov priam neznesiteľný. Podľa majiteľa firmy však ide o certifikované a kvalitné hnojivo.

Sťažnosti obyvateľov Levoče, ale aj okolitých obcí, sú v čase hnojenia takmer na dennom poriadku. Riešia ich nielen zástupcovia mesta či obcí, ale častokrát aj policajné hliadky. Opakované kontroly robil aj Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky. Ten zistil niekoľko nedostatkov a takéto sú dôsledky.

"Boli sankcionovaní na základe porušenia, hlavne miešania hnojív, okrem toho bolo vydané regulačné opatrenie na zákaz hnojenia na určitých parcelách, kde bolo preukázané vo vzorkách zvýšený obsah draslíka a fosforu," informovala Ildikó Maggioni Brázová, riaditeľka Pôdy, hnojív a obnoviteľných zdrojov energií v ÚKSÚP. 

Riešenie zápachu, ktorý sa pri hnojení šíri mestom a okolím, však už nie je v ich v kompetencii. Podľa majiteľa firmy, ktorá hnojivo vyváža, bolo tepelne upravené tak, aby nezapáchalo. Miestni obyvatelia zas tvrdia, že v čase hnojenia nemôžu ani vetrať či vyvesiť prádlo.

"Tá kvalita života je na mizernej úrovni," potvrdil predseda PSK Milan Majerský. "Zápach je vyvolaný látkou, nevieme akou," priblížil štátny radca Sekcie poľnohospodárstva ministerstva pôdohospodárstva Andrej Batel. "Nech sa páči, nech príde celé zastupiteľstvo, z každej cisterny im dáme vzorku," odpovedal konateľ spoločnosti Peter Kováč. 

"Ako je možné, že tu nie je orgán alebo úrad, ktorý by zakázal aplikáciu takéhoto hnojiva," poznamenal Milan Majerský. "Kontrolný ústav vykonal všetky kroky, ktoré mu zákon umožňoval a vydal aj regulačné opatrenia," vyhlásil Andrej Batel. 

"Je to kvalitné, rokmi preverené hnojivo dostupné na Slovensku v dostatočnom množstve, v poslednej dobe tepelne upravované za účelom odstránenia zápachu. Je veľmi ekologicky šetrné a obohacujúce pôdu," argumentoval Peter Kováč. 

Pracovné stretnutie trvalo viac ako dve hodiny. Konkrétne riešenie však zatiaľ neprinieslo. Smerodajné budú teraz výsledky odobraných vzoriek pôdy. "Do dnešného dňa nevieme, ako dopadli vzorky pôdy," vysvetlil Rastislav Šefčík, poslanec obce Uloža. "Nakoľko sa jedná o vonkajší zápach, v tom je kompetentný odbor životného prostredia na príslušnom úrade," skonštatovala Ildikó Maggioni Brázová. 

Podobný prípad zažívajú aj obyvatelia Senice: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy