Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kúsok Slovenska v Azerbajdžane. Krajiny prehlbujú nielen obchodné vzťahy
Zdielať na

Kúsok Slovenska v Azerbajdžane. Krajiny prehlbujú nielen obchodné vzťahy

BAKU / Slovensko má vo svete nové zastúpenie. Konkrétne v Azerbajdžane. Naše veľvyslanectvo tam má prehĺbiť vzájomné, nielen diplomatické, ale aj obchodné vzťahy.

Azerbajdžan patrí medzi najrýchlejšie rozvýjajúce sa krajiny Kaspického regiónu. Slovensko nechce ostať pozadu a preto rezort diplomacie v jeho hlavnom meste otvára novú ambasádu. Do povedomia Európanov sa hlavné mesto Baku v posledných rokoch dostalo najmä prestížnymi podujatiami, ako pretekmi Formuly 1, finále Eurovízie, či futbalovej Ligy majstrov. Aj to svedčí o tom, že Azderbajdžan chce k sebe prilákať pozornosť celého sveta. "Azerbajdžan je krajina, ktorá je bohatá, ktorá je zaujímavá, ktorá je dôležitá. Je to najbohatšia krajina tunajšieho regiónu," uviedol Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí SR. 

Slovensko malo doteraz svoje najbližšie diplomatické zastúpenie v Gruzínsku. Ambasáda v Baku má prilákať slovenských podnikateľov, a otvoriť dvere k jednoduchšej vzájomnej spolupráci. "Naozaj si od prítomnosti nášho veľvyslanectva sľubujem, že náš biznis sa zdynamizuje," povedal Miroslav Lajčák. "My vidíme priestor v účasti slovenských firiem na výstavbe železníc, vidíme priestor vo farmaceutickom priemysle, v banskom priemysle," vymenoval Milan Lajčiak, vedúci zastupiteľského úradu v Baku.

No nie len podnikanie je prioritou Slovenska v týchto zemepisných šírkach. Záujem máme najmä o zemný plyn. Prioritnou otázkou posledných mesiacov je jeho transport na Slovensko. "Začiatkom budúceho roka začnú fungovať dva nové plynovody, cez ktoré bude prúdiť plyn do Európy," dodal Miroslav Lajčák. Naša diplomacia so svojimi aktivitami v strednej Ázii nekončí. Najbližšie plány hovoria o zastúpení u tunajších susedov v Arménsku.

Pozrite si aj reportáž z osláv storočnice v budove ambasády v Maďarsku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy