Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spolupráca slovenských vedcov s CERNom pokračuje. Ministerstvo v poslednej chvíli vyplatilo dlhy
Zdielať na

Spolupráca slovenských vedcov s CERNom pokračuje. Ministerstvo v poslednej chvíli vyplatilo dlhy

BRATISLAVA / Vďaka reportáži, ktorú odvysielala TV JOJ, sa na ministerstve školstva ľady pohli. Ústav experimentálnej fyziky SAV v Košiciach oznámil, že v pondelok 2. decembra nebude nútený vypnúť prevádzku počítačovej farmy, ako ešte vo štvrtok hrozilo.

Z ministerstva školstva im už na účet prišla časť z dlžnej viac ako 120 tisícovej sumy a v plnej výške uhradilo chýbajúci rozdiel aj pracovisku SAV v Bratislave. Na účte CERN-u sa ale ešte zvyšok členského poplatku neobjavil, hoci ministerstvo školstva v piatok oznámilo, že už vyplatilo všetkým.

Podľa viacerých zdrojov TV JOJ ministerstvo situáciu umelo vyhrocovalo, keďže na účte malo dostatok peňazí najmenej mesiac dozadu. Oficiálne to ale nepriznáva. "Spoločnou snahou ministerky školstva a predsedníctva v CERN sa nám podarilo získať od ministerstva financií po rôznych apeloch finančné prostriedky a tým pádom domáce pracoviská aj nedoplatok do CERN-u bol tento týždeň uhradený. Čiže nie je nič ohrozené a dúfame, že aj pracovisko v Košiciach nevypne v pondelok svoju prevádzku, kedže peniaze sú už poukázané na účty," uviedla Ria Feik z odboru komunikácie MŠVVaŠ SR. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy