Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Kaly z obce pri Liptovskom Mikuláši sa rozniesli ďalej. Rozbor vzoriek je stále neznámy
Zdielať na

Kaly z obce pri Liptovskom Mikuláši sa rozniesli ďalej. Rozbor vzoriek je stále neznámy

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Ani po takmer dvoch týždňoch nie je známe zloženie kalov, ktoré unikli zo starých odkalísk antimónových baní nad obcou Dúbrava. Jemný flotačný piesok rozniesli po okolí potoky počas silných dažďov. Situáciu v pondelok mali v regióne upokojiť zástupcovia viacerých zainteresovaných úradov a inštitúcií.

Vzniknutá situácia poznačila nielen Dúbravu, ale aj obec Svätý Kríž. Jej starosta po dnešnom stretnutí neskrýval svoju nespokojnosť. "Kal bol naplavený v lese v časti národného parku, záhrady, pivnice. Stále nie sú výsledky, aký kal nám sem voda doplavila, aké množstvo, a aké budú ďalšie opatrenia," vyjadril sa starosta obce Svätý Kríž Dušan Matejka. 

Starostovia troch dotknutých obcí dostali odporúčania, aby s naplaveným materiálom nemanipulovali, a aby na to upozornili aj ľudí. Napriek tomu, že krízový štáb zasadal už pred 10 dňami, stále sa čaká na výsledky chemického rozboru odobratých vzoriek. Tie budú pre ďalší postup prác smerodajné. 

Prvé práce v teréne sa budú týkať poškodeného odkaliska, zrejme dôjde k jeho čiastočnej sanácii. "Musíme zabezpečiť, aby bol odtok vody riadený mimo toho odkaliska, no predtým ešte musíme dostať drevnú hmotu preč odtiaľ," poznamenal Adolf Lunev, vedúci oddelenia v rudných baniach.  

Na území poškodených odkalísk by ťažké mechanizmy mali začať pracovať do dvoch týždňov. Kedy a ako sa však tieto naplaveniny začnú odstraňovať z lesov a záhrad, nateraz známe nie je. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy