Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vodiči, pozor: Rezort dopravy prišiel s novým zákonom, auto si už hocikde neopravíte
Zdielať na

Vodiči, pozor: Rezort dopravy prišiel s novým zákonom, auto si už hocikde neopravíte

BRATISLAVA / Určité časti auta si už po nehode nebudete môcť opraviť sami, ani u známeho. Ministerstvo dopravy totiž pripravilo zákon, podľa ktorého bude musieť tieto opravy urobiť len certifikovaný servis.

Deformačné zóny, systém airbagov, riadenie, zavesenie kolies a brzdový systém. To sú veci, ktoré si už nebudete môcť opraviť sami alebo u známeho v garáži. Ak sa vám po nehode alebo škodovej udalosti poškodila aspoň jedna z vymenovaných častí, ste povinný nechať si ju opraviť v certifikovanom servise a následne absolvovať technickú kontrolu. "V prípade, že sa na stanici technickej kontroly preukáže, že auto bolo neodborne opravené resp. opravené v necertifikovanom servise, tak auto jednoducho stanicou technickej kontroly neprejde. To preukázanie musí byť dokonca aj fotografické," vysvetlil motoristický novinár Peter Mihálik. 

"Pokiaľ akýkoľvek servis, ktorý nie je certifikovaným miestom opravy vykoná opravu vozidla, okresný úrad mu uloží pokutu od 1 000 eur do 10 000 eur za každé vozidlo," vyjadrilo sa ministerstvo dopravy. Na opravenie auta budete mať lehotu 180 dní. Ak to nestihnete, musíte auto dočasne odhlásiť z evidencie, inak vám hrozí pokuta za neplatnú STK. "Dôvod pre zavedenie tejto opravy je bezpečnosť prevádzkovaných vozidiel, aby vozidlá po závažných dopravných nehodách boli opravné spôsobom, ktorý z bezpečnostného a environmentálneho hľadiska určil výrobca ich vozidla," uviedlo v stanovisku ďalej ministerstvo. 

V zákone sa hovorí len o opravách po závažných nehodách a platí len pre autá osobné kategorie N1 a M1. Teda ak budete mať len poruchu na airbagu alebo na riadení, či brzdovom systéme, tak si ju môžete neodborne opraviť aj doma sami. Pôvodne mal zákon platiť už od 1. januára, no poslanci jeho platnosť o rok posunuli. Vstúpi tak do platnosti až v roku 2021. 

Pozrite si reportáž, v akom prípade vám môže policajt odobrať evidenčné číslo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy