Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Súdna rada vypočula Urbancovú a Sádovského, ktorých mená sa objavili v Threeme. Pravosť komunikácie potvrdzujú už aj sudcovia
Zdielať na

Súdna rada vypočula Urbancovú a Sádovského, ktorých mená sa objavili v Threeme. Pravosť komunikácie potvrdzujú už aj sudcovia

BRATISLAVA / Súdna rada vypočula posledných sudcov, ktorých mená sa objavili v komunikácii sudcu Vladimíra Sklenku s Marianom Kočnerom cez aplikáciu Threema. Ide o Jarmilu Urbancovú a Ľuboša Sádovského. Pri Sádovskom komisiu zaujímal systém prerozdeľovania spisov. U Urbancovej najmä jej vzťah so sudcom Sklenkom. Pritom pravosť tejto komunikácie už potvrdzujú aj sudcovia.

"Oni neboli účastníkmi komunikácie, ale boli predmetom," uviedol Dušan Čimo, predseda komisie Súdnej rady. Na rokovanie osobitnej komisie súdnej rady pred siedmymi dňami pritom podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová a predseda krajského súdu v Bratislave Ľuboš Sádovský neprišli a ospravedlnili sa. Vo štvrtok sa ale odpovedať na otázky jej členov dostavili. Vypočúvanie trvalo približne dve hodiny. "V podstate sa pýtali na veci týkajúce sa tých dvoch káuz zmenkových. Ako boli pridelované, ako boli rozhodované. Pochybenie tam nebolo," objasnil Ľuboš Sádovský, predseda Krajského súdu v Bratislave. "Objasnila som komisii všetky otázky, ktoré ich zaujímali," dodala Jarmila Urbancová, podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR. 

Práve bratislavský krajský súd mal riešiť odvolacie konanie civilného procesu miliónových zmeniek. Podľa jeho šéfa Sádovského rozhodovala v nich aj sestra Moniky Jankovskej Andrea Haitová ako zastupujúca sudkyňa. "Ten spôsob prideľovania je náhodný výber. Do toho systému sa zasiahnuť dá, ale ostáva tam stopa," povedal Ľuboš Sádovský.

Jarmila Urbancová priznala, že sudcovi Sklenkovi dôverovala. Obaja vypočúvaní sudcovia ale odmietajú prepojenie s prípadom podozrivých sudcov. Komisia súdnej rady už skúma aj spis NAKY v tejto veci. "V tomto štádiu sa dá povedať, že môžeme hovoriť o vysokej pravdepodobnosti pravosti tejto komunikácie. Už je asi na mieste prestať hovoriť o komunikácii ako o údajnej," dodal Dušan Čimo.

Osobitná komisia súdnej rady by mala prvé závery jednotlivých vypočúvaní zhrnúť už v pondelok. Stihnúť to chcú pred voľbou predsedu Najvyššieho súdu. Informovať o tom ale bude až o deň neskôr na zasadnutí súdnej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy