Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Majster falšovateľ? Kočner mal s falšovaním dokumentov pomôcť aj Jurajovi Širokému
Zdielať na

Majster falšovateľ? Kočner mal s falšovaním dokumentov pomôcť aj Jurajovi Širokému

BRATISLAVA / Zdá sa, že Marián Kočner, obžalovaný za falšovanie zmeniek, má s upravovaním dokumentov bohaté skúsenosti. Aspoň podľa nahrávky, ktorú tento týždeň zverejnil Denník N. Podľa nej mal pomôcť Jurajovi Širokému, keď jeho účty mali na popud slovenskej polície preverovať švajčiarske orgány. TV JOJ sa kontaktovala aj s Úradom generálneho prokurátora vo Švajčiarsku.

"Juro Široký mal kedysi problém, Drôtovňa Hlohovec, Chemolak Smolenice a tak ďalej a tak ďalej. Ešte v čase bývalej vlády, keď minister vnútra bol Lipšic, ale môj kamarát bol generálny prokurátor. Išli dožiadania do Švajčiarska na rôzne účty a, bohužiaľ, tie dožiadania, do p…e, odtiaľ prišli, s Ďurovým menom, so sumami, ktoré boli poslané priamo...Hovorím, aj ty si pomohol, stál si vždy pri nás, ideme ti to vyriešiť."

Marián Kočner na zverejnenej nahrávke hovorí, že v čase ministrovania Daniela Lipšica pomáhal známemu podnikateľovi, a to cez vtedajšieho Generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. "Viem, že tam bolo preverovanie, týkalo sa podozrení z ekonomickej trestnej činnosti," skonštatoval bývalý minister vnútra Daniel Lipšic. 

S falšovaním listín mal zrejme bohaté skúsenosti 

Kočner aktuálne stojí pred súdom za falšovanie zmeniek za 69 miliónov eur, za čo mu hrozí až 20-ročné väzenie. Podľa zverejnenej nahrávky sa zdá, že s falšovaním listín má bohaté skúsenosti. Práve takýmto spôsobom mal Širokému pomôcť. 

"Nechal som sfalšovať, lebo došlo to priamo Dobroslavovi, nechal som vytlačiť papiere švajčiarska prokuratúra a napísal som nový list, kde sa píše, že osobe s týmto menom tieto účty nepatria. Ale originál mám ja, ale nechcem ich používať, to sú kostlivci v skrini a umrú so mnou, pokiaľ neumriem násilnou smrťou na budúci týždeň," mal na nahrávke povedať Kočner. 

​S Trnkom, ktorému pozastavili prokurátorskú činnosť, sa nám spojiť nepodarilo. "Juraj Široký nemá informácie o tom, že by pán Kočner kedykoľvek v minulosti riešil akékoľvek aktivity spojené s jeho osobou," uvádza sa v stanovisku spoločnosti Druhá strategická, a.s.

"Kočner bol zapojený do množstva rôznej ekonomickej trestnej činnosti, tak ma neprekvapuje, že k tomu niekedy patrilo aj falšovanie nejakých dokumentov," poznamenal Lipšic. 

Beztrestnosť mal Kočnerovi zabezpečiť Fico 

Kočner sa v predmetnej nahrávke chváli aj beztrestnosťou, ktorú mu mal zaručiť vtedajší premiér Robert Fico za to, že nahrávka Gorily, ktorú mal Kočner dnes už dokázateľne u seba, neuzrie svetlo sveta. Fico to označil za krčmové reči.

"V niečom mohol sa chvastať, ale to, že mal tieto kontakty na ľudí, ktorí mali blízko k finančnému riaditeľstvu, finančnej správe, k NAKA, to je evidentný fakt," zhodnotil Lipšic. 

"Nahrávkou sa zaoberá NAKA, pracovná skupina Novinár, bližšie informácie nie je možné poskytnúť, každé predčasné medializovanie informácií sťažuje dokumentovanie trestnej činnosti," píše sa v stanovisku Prezídia policajného zboru. 

Či slovenské orgány naozaj preverovali Širokého aj vo Švajčiarsku, sme sa pýtali aj tamojšieho Úradu generálneho prokurátora. "Úrad generálneho prokurátora Švajčiarska (OAG) v súčasnosti nevedie trestné stíhanie proti osobe, ktorú spomínate. OAG tiež nedostal v tejto súvislosti od slovenských orgánov žiadosť o vzájomnú právnu pomoc," informoval Úradu generálneho prokurátora vo Švajčiarsku. 

Nahrávka Gorily mala Kočnerovi poslúžiť ako poistka proti Ficovi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy