Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štátny tajomník bez servítky o peniazoch pre zdravotníctvo: Ten rozpočet je fakt zlý, to vedia všetci
Zdielať na

Štátny tajomník bez servítky o peniazoch pre zdravotníctvo: Ten rozpočet je fakt zlý, to vedia všetci

BRATISLAVA / Kým ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská sedela na vláde, jej štátny tajomník Jaroslav Ridoško obhajoval pred poslancami parlamentného zdravotníckeho výboru návrh rozpočtu zdravotníctva pre nasledujúci rok. Ale skončilo sa to fiaskom. Avizovaný rozpočet na rok 2020 vo výške päť miliárd 600 miliónov je vraj fiktívny, nie reálny. Počíta sa s úsporami cez 400 miliónov. No ak úspory nebudú reálne, zdravotníctvo padne na nižšiu úroveň než je v súčasnosti.

Vízia o zrekonštruovaných moderných nemocniciach so špičkovým vybavením,nižších doplatkoch na lieky a spokojných lekárov sa v momente rozplynula. Na zdravotníckom výbore obhajoval rozpočet pre rok 2020 štátny tajomník ministerky zdravotníctva. "Bol som nemilo prekvapený, keď rozpočet počíta z úsporami, ktoré sú cez cca 400 miliónov eur," vraví poslanec za SNS Štefan Zelník. 

Vysvetlenie žiadal od štátneho tajomníka aj pracovníkov ministerstva zdravotníctva. Otázky sa hrnuli a hrnuli aj od ostatných poslancov. "V návrhu je, že sa počíta s úsporami v ambulantnej zdravotnej starostlivosti cez 280 tisíc . Čo si pod tým máme predstaviť?" pýta sa Zelník. "Opäť zostanú len plesnivé steny, staré nemocnice," reaguje poslankyňa za SaS Jana Cigániková. 

Odpovedal im prekvapivo štátny tajomník Jaroslav Ridoško: "Ten rozpočet je fakt zlý, to vedia všetci." Prekvapení poslanci však viac počuť od štátneho tajomníka nepotrebovali. "Pán štátny tajomník vysvetlil svoje vyjadrenie tak, že to myslel v kontexte toho, že rezort zdravotníctva je dlhé roky podfinacovaný a teda treba viac prostriedkov," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Ten, ktorý rozpočet zostavoval zas tvrdí, že je to celé nedorozumenie a 400 miliónov nie sú úspory ale navýšené výdavky. "Dostaneme viac ako minulý rok a predstavuje to ten nárast na výdavkoch, približne tých 240 - 250 miliónov eur," uviedol Martin Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky SR. 

Ministerka vraj sama poslancom vysvetlí ako to s rozpočtom je. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy