Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Záchranárov vystriedali psychológovia. V Kolíňanoch a Jelenci oplakávajú obete tragickej nehody
Zdielať na

Záchranárov vystriedali psychológovia. V Kolíňanoch a Jelenci oplakávajú obete tragickej nehody

JELENEC/KOLÍŇANY / Po mimoriadne tragickej nehode zavládol neopísateľný smútok v obciach Kolíňany a Jelenec. Práve odtiaľ boli obete zrážky autobusu s nákladným autom. Za študentmi, ktorí neprežili, smútia aj spolužiaci v školách. Na viacerých miestach pomáhajú záchranári a psychológovia. Záchranárske zložky boli na mieste aj na druhý deň.

"To sú všetko blízki ľudia, neviem ani čo by som mala povedať. Je to obrovská tragédia pre všetkých," hovoria miestni obyvatelia. Smútok, plač, slzy ale aj bezmocnosť zavládli v obci Kolíňany, v ktorej žilo 9 obetí. Aj v obci Jelenec, z ktorej zahynuli 3 študenti. Rovnaká situácia bola aj v stredných školách

"Ja si ani nespomínam, kedy sme v jeden deň stratili naraz 9 spoluobčanov," hovorí starosta Kolíňan Róbert Balko. "V autobuse sedelo 8 našich žiakov a z toho 4 neprežili," povedala riaditeľka školy Dana Kročková. 

V obci Kolíňany zriadili už centrum pomoci pre pozostalých, tí môžu prichádzať do kultúrneho domu, kde sú aj psychológovia. Pietne miesta sú už v obciach či na škole. Ľudia chodia zapaľovať sviečky aj k ceste, kde došlo ku tragédii.

"Krstná dcéra je v kóme, kamarátka mŕtva," vraví Zuzana, ktorá si spočiatku myslela, že v autobuse smrti sa viezla aj jej dcéra, chodieva s ním totiž pravidelne. Zažívala tak krušné chvíle, iným spojom išla študentka len náhodou. "Spolužiak jej hovoril, že Betka nechoď, ideme do mesta, tak nešla na ten spoj," povedala. 

​V okolitých nemocniciach skončilo 17 zranených dospelých, ale aj detí. V Nových Zámkoch vo vážnom stave bojuje o život 15-ročný chlapec. Osem zranených včera doviezli aj do Nitrianskej nemocnice. Ľahko sa zranili aj vodiči.

Cesta, na ktorej došlo ku tragédii bola aj dnes dopoludnia uzatvorená. Príčiny nehody vyšetrujú. "Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Nitre začal trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia," informuje policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

V úseku, kde došlo k dopravnej nehode, bude dočasne znížená rýchlosť. "Na 50 kilometrov na hodinu a to z dôvodu, že predpokladáme, že tam môže byť zvýšená možnosť prítomnosti chodcov a zvýšený záujem o toto miesto," uviedol prednosta OÚ Nitra Karol Borik. 

Nehoda sa stala včera popoludní do autobusu, v ktorom sedelo zhruba 30 cestujúcich vrazilo nákladné auto. Zdemolovaný autobus sa prevrátil do priekopy. Zraneným najskôr pomáhali svedkovia. Ich pomoc ocenili aj záchranári. K autobusu nosili svoje lekárničky. 

Bilancia nehody je hrozivá o život spolu prišlo 12 ľudí. Je medzi nimi aj 5 študentov vo veku od 15-17 rokov. 21 ročné dievča ale i manželský pár, ktorý má doma dve ešte neplnoleté dcéry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy