Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Advokátska komora podala pre komunikáciu z Threemy štyri sťažnosti na konanie advokátov
Zdielať na

Advokátska komora podala pre komunikáciu z Threemy štyri sťažnosti na konanie advokátov

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Kancelária Slovenskej advokátskej komory (SAK) k pondelku podala Revíznej komisii SAK štyri sťažnosti na konanie advokátov v súvislosti s komunikáciou z aplikácie Threema oboznámenou v konaniach pred súdom.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová, revízna komisia koná aj na podnet iných subjektov a prešetruje každú sťažnosť, ktorá jej je doručená.

"Je neprijateľné, ak advokát organizuje a ovplyvňuje disciplinárne a trestné konanie voči prokurátorovi a snaží sa o jeho diskreditáciu. Je neprijateľné, ak advokát píše rozhodnutia súdu namiesto sudcu. Je neprijateľné porušenie advokátskej mlčanlivosti, ak advokát zverejňuje informácie o klientoch bez ich súhlasu, ako aj poskytne informácie inej osobe. Je neprijateľné, ak advokát porušuje advokátske predpisy a výrazným spôsobom znižuje dôstojnosť a dobré meno advokácie," uviedla Donevová. Podľa nej je v záujme každého advokáta, ako aj samotnej advokácie, vymedziť sa voči uvedenému konaniu a zasiahnuť. "Každé takéto konanie je pre nás neakceptovateľné a všetky podozrenia z neho, o ktorých sa dozvieme, prešetrujeme prostredníctvom Revíznej komisie SAK," zdôraznila.

Hovorkyňa zároveň pripomenula, že revízna komisia každoročne príjme a prešetruje okolo 500 sťažností na konanie advokátov. "Advokátovi môže byť udelený disciplinárny postih od napomenutia cez peňažnú pokutu, až po vyčiarknutie zo zoznamu advokátov. Ak sa advokát dopustí konania v zmysle Trestného zákona, máme efektívne nástroje na pozastavenie jeho činnosti a následné vyčiarknutie zo zoznamu advokátov," uviedla Donevová. Dodala, že prepismi z aplikácie Threema zatiaľ SAK nedisponuje, reagovať tak môžu až na informácie zo súdneho konania zverejnené v médiách.

​Advokát Marek Para obhajoval podľa portálu postoj.sk daňového podvodníka Ľuboša Vargu, s ktorým Špirko v roku 2016 uzatvoril dohodu o vine a treste. Pri spísaní zápisnice popísal obrie korupčné škandály, do ktorých mali byť zapletení Robo a Jano, čiže Robert Kaliňák a Ján Počiatek. No nakoniec obvinili Špirka, lebo si zápisnicu údajne vymyslel. Obvinenie zrušili, avšak takmer dva roky ho riešila disciplinárka. Kočner s Parom podľa komunikácie chceli dosiahnuť, aby Jaromír Čižnár obnovil voči Špirkovi obvinenie.

​Z údajnej komunikácie tiež vyplýva, že advokát Marek Para sa mal cez nadštandardné vzťahy snažiť pomôcť ďalšiemu svojmu klientovi Mariánovi Orságovi. Toho špeciálna prokuratúra rieši pre tunelovanie eurofondov. A v tejto veci sa mal Para stretnúť s vtedajšími špičkami prokuratúry a polície, konkrétne s Dušanom Kováčikom, Petrom Hraškom a Róbertom Krajmerom. "Na žiadne takéto stretnutie si špeciálny prokurátor nespomína. Voči vami uvádzanej osobe M.O. sú na Úrade špeciálnej prokuratúry vedené dve trestné veci. V oboch sa konalo a koná v neprospech uvádzanej osoby," vyjadrila sa Jana Tökölyová, hovorkyňa ÚŠP. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy