Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kočnerov tieň na padá aj na advokátov. Na nekalé praktiky upozorňuje aj advokátska komora
Zdielať na

Kočnerov tieň na padá aj na advokátov. Na nekalé praktiky upozorňuje aj advokátska komora

BRATISLAVA / Mobilný telefón Mariána Kočnera odhaľuje kauzy, z ktorých by sa mali zodpovedať dokonca aj právni zástupcovia. Upozorňuje na to samotná advokátska komora. Problémy môže mať aj Kočnerov advokát Marek Para. Ako upozornil portál postoj.sk, podľa komunikácie z Threemy mal s Kočnerom pracovať na znovuobvinení a diskreditácii prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka. Práve Špirko sa preslávil tlačovkou, na ktorej upozornil na možnú obriu korupciu na ministerstve vnútra pod vedením Roberta Kaliňáka.

Advokát Marek Para obhajoval podľa portálu postoj.sk daňového podvodníka Ľuboša Vargu, s ktorým Špirko v roku 2016 uzatvoril dohodu o vine a treste. Pri spísaní zápisnice popísal obrie korupčné škandály, do ktorých mali byť zapletení Robo a Jano, čiže Robert Kaliňák a Ján Počiatek. No nakoniec obvinili Špirka, lebo si zápisnicu údajne vymyslel. Obvinenie zrušili, avšak takmer dva roky ho riešila disciplinárka. Kočner s Parom podľa komunikácie chceli dosiahnuť, aby Jaromír Čižnár obnovil voči Špirkovi obvinenie. "M. Kočnera nepoznám, nikdy som sa s ním ani len náhodne nestretol a ani som s ním nikdy nekomunikoval. Disciplinárne konania prokurátorov nie sú a ani nikdy neboli v kompetencii policajného prezidenta. Nevidím preto dôvod, prečo by sa mal niekto baviť o mne ako o osobe, ktorá by v tejto veci vedela niečo zistiť. To je otázka na GP SR a pána Čižnára. Zverejňované informácie s komunikácie považujem za neatentické a zrejme obsahovo upravované. Odporúčam sa vám skôr opýtať na disciplinárne konanie voči pánovi Špirkovi za podozrenie z domáceho násilia voči manželke," uviedol Tibor Gašpar, bývalý policajný prezident. 


Následne Kočner žiadal Norberta Bödöra, aby vyzistil stav vyšetrovania a pýtal sa či to má Para urobiť. Bödor, súhlasí. Prokurátor Špirko bol 1. marca definitívne očistený, čo Kočnerovi radosť neurobilo. Kočnerov obhajca Para, ani advokát Norberta Bödöra sa k týmto správam nevyjadrili. Špirko 8. marca zvolal tlačovú konferenciu, kde informoval o závažných zisteniach. "Aby sa vytiahli peniaze z ministerstva vnútra, a aby sa urobil obchod v prospech Jána alebo Roba," uviedol v roku 2018 Vasiľ Špirko, prokurátor ÚŠP. "Záujem M.K. o mňa je možné vnímať len skrz trestnej veci, ktoré som dovtedy osobne preveroval voči konkrétnym členom vlády," dodal Špirko.

NAKA však už podozrenia zo zneužívania verejných financií a korupcie na rezorte vnútra nevyšetruje. Z údajnej komunikácie tiež vyplýva, že advokát Marek Para sa mal cez nadštandardné vzťahy snažiť pomôcť ďalšiemu svojmu klientovi Mariánovi Orságovi. Toho špeciálna prokuratúra rieši pre tunelovanie eurofondov. A v tejto veci sa mal Para stretnúť s vtedajšími špičkami prokuratúry a polície, konkrétne s Dušanom Kováčikom, Petrom Hraškom a Róbertom Krajmerom. "Na žiadne takéto stretnutie si špeciálny prokurátor nespomína. Voči vami uvádzanej osobe M.O. sú na Úrade špeciálnej prokuratúry vedené dve trestné veci. V oboch sa konalo a koná v neprospech uvádzanej osoby," vyjadrila sa Jana Tökölyová, hovorkyňa ÚŠP. 

Po vyplavených informáciách za posledné dni, je už v pozore aj advokátska komora. "Pri každom prípade, o ktorom sa dozvieme postupuje rovnakým spôsobom, teda podávame podnety na revíznu komisiu, ktorá ich prešetruje," dodala Alexandra Donevová, hovorkyňa Slovenskej advokátskej komory. 



Súvisiace články

Najčítanejšie správy