Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Súd uznal Černáka a Kána vinnými z vraždy Poliaka Szymaneka. Kán dostal 8 rokov
Zdielať na

Súd uznal Černáka a Kána vinnými z vraždy Poliaka Szymaneka. Kán dostal 8 rokov

Archívna reportáž

BANSKÁ BYSTRICA / Na Okresnom súde v Banskej Bystrici zaznel rozsudok v prípade vraždy poľského podnikateľa Szymaneka. Popravili ho černákovci v roku 1997, hoci pôvodne ho uniesli pre výkupné. Mikuláš Černák a Ján Kán ho zastrelili, keď zistili, že po ňom pátrajú policajti.

Mikuláš Černák a jeho niekdajšia pravá ruka Ján Kán sa podľa rozsudku podieľali na poprave bohatého poľského podnikateľa Szymaneka. V prípade z roku 1997 sa samotný mafiánsky bos priznal hneď na začiatku procesu, naopak Ján Kán vinu popiera a tvrdí, že ide o pomstu. "Spravil som všetko čo bolo v mojich silách, aby som dokázal nevinu, Černák bol asi presvedčivejší," uviedol obžalovaný Ján Kán. 

​Nepomohol mu ani detektor lži. Za vraždu v štádiu pokusu dostal 8 rokov nepodmienečne. Pôvodne mu podľa starého trestného zákona hrozilo 12 až 15 rokov, no vzhľadom na odstup času došlo k mimoriadnemu zníženiu trestu. "Zahlásili sme odvolanie, nie sme spokojní s rozsudkom," vyjadril sa obhajca Tomáš Rosina. "Súd si dal prácu a maximálne komplexne to posúdil," povedal prokurátor Jozef Kandera.

​Černákovi sudca trest neuložil, keďže si odpykáva doživotný trest. Černák si odpykáva trest v Leopoldove, ako väzeň pracuje, montuje komponenty v automobilovom priemysle a hoci dnes na súd neprišiel, poslal zhruba 200 stranovú záverečnú reč. Vyhlásil, že svoju minulosť považuje za temnú a hanbí sa za ňu. "Pokračujeme v nastolenej línii, prijal zodpovednosť za skutky," povedala obhajkyňa Lenka Pacalajová Kováčová.

Nie je to posledný prípad, o ktorom sa rozhodol vypovedať, do súdnej siete sa tak zdá sa ešte vráti. "Ešte ďalších 20 vecí je v prípravnom konaní," dodal Miloš Maďar, bývalý Černákov obhajca

Súvisiace články

Najčítanejšie správy