Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Proces s mafiánskym bosom pokračuje. Vražda Szymaneka sa opäť dostala na stôl súdu
Zdielať na

Proces s mafiánskym bosom pokračuje. Vražda Szymaneka sa opäť dostala na stôl súdu

BANSKÁ BYSTRICA / Druhým dňom dnes na Okresnom súde v Banskej Bystrici pokračoval proces s mafiánskym bosom Mikulášom Černákom a jeho niekdajším spoločníkom Jánom Kánom. Vražda Poliaka Szymaneka z roku 1997 sa po obnove konania vrátila na úplný začiatok. Kým Černák všetko priznáva, druhý z mužov vinu odmieta.

Vo štvrtok to bol druhý deň pojednávania, vypovedali muži, ktorí sa v 90 rokoch pohybovali okolo Mikuláša Černáka. ​Slavomír Surový bol kedysi Černákovým šoférom a Miloš Kaštan patril k jeho najbližším spoločníkom. Oboch svedkov priviedli ozbrojené eskorty do pojednávacej miestnosti, muži si aktuálne odpykávajú svoje tresty za múrmi väznice. Prehovorili o tom čo si z obdobia roku 1997 pamätajú. Surový, ktorý u Černáka začínal ako takzvaný štartér a u ktorého sa našli tenisky zavraždeného Szymaneka síce potvrdil, že uneseného Poliaka zastrelil mafiánsky bos osobne, no poprel, že by druhým strelcom bol obžalovaný Ján Kán. Ten je mimochodom krstným otcom Surového syna. "Ide o výpovede účelové, ktoré majú spochybniť Černáka, ale potom sú tam výpovede, ktoré tomu odporujú," informoval Miloš Maďar, obhajca Černáka. "Je to tak, ako hovoril už predtým, nie je to prekvapenie," dodal Jozef Kandera, prokurátor generálnej prokuratúry. Obžalovaný Ján Kán je krstný otec Surového syna, osobné väzby medzi nimi majú byť dôvodom jeho údajne účelovej výpovede. "V liste označil Kána, že čaká od neho istý prospech," povedal Miloš Maďar. 

​Miloš Kaštan bývalý spoločník v černákových firmách vypovedal, že bol pri tom ako si Poliaci dohadovali u Černáka únos Szymaneka kvôli výkupnému, o vražde vtedy ale podľa neho nepadla žiadna zmienka. Uneseného Poliaka ukrývali černákovci na chate v Polomke a popraviť ho mali, keď zistili, že ho hľadajú slovenskí aj poľskí policajti a mohol by ich prezradiť. "Toto je ešte prefíkanejší Černák ako v 1997," dodal obžalovaný Ján Kán. 

Výsluchy znalcov pokračujú 11. apríla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy